aksjomat
Wolfik: Uzasadnij, że liczba 22015 w zapisie dziesiętnym ma ma co najmniej 605 cyfr.
1 sty 18:05
Wolfik: czyli musi to być 10 do jakiejś potęgi?
1 sty 18:07
Wolfik: 22015=(210)200*215=10600*215
1 sty 18:10
ite: Dobry pomysł, ale:
Czy możesz zapisać znak równości?
210=1024
103=1000
210>103
Łatwiej określić ilość cyfr potęgi 10 niż 215, więc spróbuj zapisać podaną liczbę za pomocą
niższej potęgi 2 niż 215.
1 sty 18:30
Wolfik: czyli z 215 mam zrobić 10 do jakiejś potęgi?
1 sty 18:36
ite: zacznij od zapisu
22015=(210)201*25
1 sty 18:45
1 sty 18:49
Wolfik: nie rozumiem za bardzo...
1 sty 18:54
ite: Nie rozumiesz zapisów w linku, który co podała a7, czy nie wiesz co dalej z 18:45 ?
1 sty 18:56
Wolfik: w tym co podała a7 jest rozkład 22015=(210)200*215 i to rozumiem, ale czemu jest to
większe akurat od (103)200*104? skąd to się wzięło?
i nie wiem co dalej z 18.45
1 sty 19:01
a7: w linku 16:10 napisał
Kacper, że
"2
2015=(2
10)
200*2
15>(10
3)200*10
4=10
604
A wiadomo, że liczba 10
604 ma 605 cyfr "
liczba 10
3 ma 4 cyfry 1000 liczba 10
100 ma 11 cyfr gdyż jest jedynka i tyle zer co w
potędze, więc liczba
10
604 ma 605 cyfr a liczba 2
2015 jest od liczby 10
604 jeszcze większa.
1 sty 19:03
a7: za 210 "podstawiamy" 103, gdyż 210=1024 a 103=1000 1024>1000 i a za 215 (równą
32768) "podstawiliśmy" 104 (10000) nadal mając 22015 większą liczbę niż iloczyn
103*200*104
1 sty 19:07
ite:
Jak widać w linku jest kilka sposobów.
Ja rozwiazuję tak, jak zacząłeś o 18:10.
22015=(210)201*25
Ponieważ 210>103, zapisuję
(210)201*25>(103)201*25=10603*25=
=10603*32=10603*3,2*10=10604*3,2
LIczba 10604 ma 604 zera i jedną jedynkę czyli 605 cyfr.
Liczba 22015 jest od niej większa (znak większości > w zapisie), więc ma co najmniej
605 cyfr.
1 sty 19:13
Wolfik: dziękuję Wam bardzo

rozumiem 2 sposoby
1 sty 19:19