Liczba
Blue: Przepraszam, że Was tak męczę tymi zadaniami na wykazywanie, ale jakoś nie potrafię się za nie
zabrać

Uzasadnij, że liczba 2
2015 ma w zapisie dziesiętnym co najmniej 605 cyfr.
20 wrz 15:21
Kacper: Jakie liczby umiemy łatwo szacować ile mają cyfr w zapisie dziesiętnym?
20 wrz 15:23
Kacper: wskazówka 10
3 ma 4 cyfry
20 wrz 15:37
Blue: Czyli muszę to jakoś przerobić, żeby było 10 w podstawie?
20 wrz 15:49
PW: Mało finezyjny sposób to obliczyć logarytmy
log22015 = 2015log2 ≈ 2015·0,3010 > 606
log10604 = (ta liczba ma 605 cyfr) = 604
Logarytm o podstawie 10 jest funkcją rosnącą, zatem z nierówności
log22015 > log10604
wynika
22015 > 10604,
co oznacza że liczba 22015 ma co najmnie 605 cyfr.
20 wrz 15:56
Blue: a skąd wezmę to, że log2 =0,3010?
20 wrz 16:02
Kacper: Lepiej bez logarytmów

2
2015=(2
10)
200*2
15>(10
3)
200*10
4=10
604
A wiadomo, że liczba 10
604 ma 605 cyfr
20 wrz 16:10
PW: Wartości logarytmów dziesiętnych są w tablicach i nie jest to informacja tajna. Można dla
sprawdzenia posłużyć się kalkulatorem obliczając np. 100,3010, żeby zobaczyć "prawie dwa".
W zadaniu nie ma zwyczajowego zastrzeżenia "nie posługując się kalkulatorem" − dali tak duże
liczby, żeby to było niemożliwe.
20 wrz 16:11
Kacper: PW Jeśli to zadanie maturalne, to na pewno tego tym sposobem nie zrobi, bo kalkulator
podstawowy nie posiada logarytmów
20 wrz 16:14
PW: Sposób
Kacpra jest taki jakie kochają matematycy, ale dobrze zrozumieć i ten mało
finezyjny
20 wrz 16:15
Kacper: PW za to twój z logarytmami jest łatwiejszy do stosowania (człowiek się nie męczy z
szacowaniem)
20 wrz 16:19
Blue: Kacper, dzięki, ale sama bym na to nie wpadała nigdy
20 wrz 17:26