Rówanie -x^2+ax+16
Dominik: Równanie −x
2+ax+16=0 z niewiadomą x:
a) nie ma pierwiastków
b) ma dwa pierwiastki dodatnie
c) ma dwa pierwiastki ujemne
d) ma dwa pierwiastki przeciwnych znaków
policzyłem deltę i wyszło a
2+64>0
a
2>64
a nalezy do R
pierwiastek z delty= a+8
czyli jeden pierwiastek mam, a co z drugim i jak mam to stwierdzić jaka będzie odpowiedz?
z góry dziękuje..
24 gru 14:57
Jerzy:
Od kiedy √a2 + 64 = a + 8 ?
Wskazówka: skorzystaj ze wzoru Viete’a
24 gru 15:02
24 gru 15:05
ICSP: f(x) = −x2 + ax + 16
f(0) = 16
dwa miejsca zerowe o różnych znakach.
24 gru 15:12
Jerzy:
@ICSP, bez komentarza to nie jest uzasadnienie.
24 gru 15:16
ICSP: W 90% nie wstawiam pełnych rozwiązań.
Tylko wskazówki do ewentualnego przemyślenia i wyciągnięcia wniosków.
24 gru 15:41
Jerzy:
Myślę,że autor nie zorientuje się dlaczego w tym przypadku f(0) = 16 jest uzasadnieniem.
Przecież dla: f(x) = (x − 2)(x − 8) , f(0) = 16 , a trójmian ma dwa dodatnie pierwiastki.
24 gru 15:46
ICSP: Jeżeli narysuje parabolę z ramionami skierowanymi w dół to już sie zorientuje (a przynajmniej
powinien )
24 gru 15:50
Dominik: czyli licząc f(0) dostaje miejsce przecięcia z osią y
i skoro jest to parabola to z tego wynika, że jedno rozwiązanie musi być dodatnie a drugie
ujemne, bo nie ma innego wyjścia?
24 gru 16:22
Dominik: i wyraz wolny w funkcji kwadratowej jak i liniowej wyznacza to przecięcie z osią oy?
24 gru 16:23
Jerzy:
Nie. Jeśli f(0) > 0 i gałęzie do góry, to dwa dodatnie lub dwa ujemne, a jeśli gałęzie w dół,to
dwa różnych znaków.
24 gru 16:26
Dominik: mógłbym prosić o rysunek tego? nie rozumiem tego nadal...
24 gru 19:41
ICSP: Narysuj sobie parabolę z ramionami w dół oraz taką, że w zerze osiąga wartość 16.
Zaobserwuj co się dzieje z jej miejscami zerowymi
Potem narysuj jeszcze kilka takich parabol i wyciągnij pewne wnioski odnośnie rozmieszczenia
miejsc zerowych.
24 gru 20:02
Mariusz:
24 gru 2019 15:16
Jerzy no cóż ja kiedyś czytałem że Gauß mimo iż był dobrym matematykiem
to nauczycielem był miernym i ogólnie rzecz biorąc nie lubił uczyć
Czyżbyśmy mieli tutaj podobną sytuację ?
25 gru 12:51
bartek99: Nie słuchaj się tych nieporadnych "matematyków"
Jeśli nie umiecie klarownie wytłumaczyć zadania krok po kroku, tylko się plączecie, lepiej nie
pomagać, bo to nie ma sensu.
−x2+ax+16=0, można to zapisać w postaci x2−ax−16=0
Liczymy deltę po "a", żeby zobaczyć, jaką ilość rozwiązań ma równanie
Δ = a2−4*1*(−16)
Δ = a2+64
Teraz sprawdzamy, ile ma rozwiązań. Dla Δ > 0 będziemy mieli 2.
Ale a2+64 jest zawsze większe od 0, bo co byśmy za a nie podstawili, będziemy mieli liczbę
dodatnią.
Zatem wiemy, że na pewno są dwa rozwiązania.
Teraz ze wzoru Viete'a na iloczyn x1x2 = c/a mamy, że
x1x2 = 16/−1 = −16.
Skoro iloczyn dwóch rozwiązań jest ujemny, oznacza to, że nie mogą być b) oba dodatnie, bo
byłby dodatni, ani c) oba ujemne, bo byłby dodatni.
Zatem jedyną poprawną odpowiedzią jest d) − dwa pierwiastki przeciwnych znaków
25 gru 13:14
dudek:
A co „geniuszu” wczoraj o 15:02 napisał Jerzy ?
25 gru 13:22
bartek99: a pomógł, czy dał wskazówkę? skoro ktoś wstawia tu zadanie, chyba oczekuje fachowej pomocy?
25 gru 13:23
dudek:
Pomoc, to nie „gotowiec” ,ale tego nie rozróżniasz.
25 gru 13:25
bartek99: jakby to był gotowiec, zostawiłbym w swoim rozwiązaniu tylko odp. D
a teraz ma rozwiązane krok po kroku, więc na przyszłość z podobnymi zadaniami będzie robił
podobnie
25 gru 13:26
bartek99: ten Jerzy nawet mu nie wytłumaczył, że wcale nie trzeba liczyć osobno x1 i x2
tak ma wyglądać pomoc? XD
25 gru 13:26
Dominik: Dziękuję za pomoc : ))
25 gru 13:34
Mariusz:
„geniuszu” z 25 gru 2019 13:22
weź sobie pierwszy lepszy podręcznik i znajdziesz tam „gotowce”
Kolejny „znawca” metodyki nauczania który o nauczaniu nie ma pojęcia
25 gru 14:10
25 gru 14:21
Mariusz:
Tak ale Bartek napisał zdanie z którym się zgadzam
"Jeśli nie umiecie klarownie wytłumaczyć zadania krok po kroku, tylko się plączecie, lepiej nie
pomagać, bo to nie ma sensu. "
25 gru 14:45