matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Aksjomat
ObaMa:
Równanie −x
2
+ ax + 16 = 0 z niewiadomą x A. nie ma pierwiastków B. ma dwa pierwiastki dodatnie C. ma dwa pierwiastki ujemne D. ma dwa pierwiastki przeciwnych znaków Δ= a
2
−4*(−1)*16 = a
2
+ 64
√
Δ
=
√
a
2
+ 64
=
x1 =
x2 =
15 mar 18:10
Janek191:
Sprawdź
−b
c
x
1
+ x
2
=
i x
1
*x
2
=
a
a
15 mar 18:13
Janek191:
Δ > 0 − są dwa pierwiastki
− a
x
1
+ x
2
=
= 0,5 a
− 2
16
x
1
*x
2
=
= − 16 < 0
− 1
Ma dwa pierwiastki przeciwnych znaków
15 mar 18:16
ObaMa:
Dzięki
15 mar 18:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick