Ciągi
Patryk: Witam,
wszystkie wyrazy skonczonego malejacego ciagu arytmetycznego (an) sa liczbami naturalnymi,
wybrano pewne dwa kolejne wyrazy ciągu, znajdz te wyrazy wiedzac, ze roznica ich kwadratow
jest równa 11.
Zapisałem na razie w ten sposób:
a2n − a2n+1 = 11
(an − an+1)(an + an+1) = 11
an − an+1 = −r
an + an+r = 2a1 + 2nr −r
−r*(2a1 + 2nr −r) = 11
I teraz nie wiem gdzie jest błąd bo w odpowiedziach w internecie nie ma tego "a1" i nie wiem
co dalej... Powinny wyjść chyba same dane "r" i "n"
23 gru 22:15
23 gru 22:20
a7: 11 jest liczbą pierwszą, więc iloczyn różnicy i sumy liczb naturalnych musi się składać z
naturalnych czynnikow (całkowitych ujemnych nie bo różnica kwadratów nie byłaby 11).. Jedyna
możliwość to 11 jako różnica i 1 jako suma gdyż ciąg jest malejący co pokazała Basia w
linku
rozwiązujemy ten układ równań jak w linku i mamy 6 i 5
23 gru 22:24
Patryk: Dzięki

i Wesołych Świąt !
23 gru 22:24
a7: odwrotnie 11 jako suma a jeden jako różnica
23 gru 22:25
a7: Wesołych
23 gru 22:25
a7:
23 gru 22:25
ICSP: an = a
a2 − (a + r)2 = 11
11 = −r2 − 2ar = −r(r + 2a)
Ciąg jest malejący, więc albo r = −1 i w konsekwencji a = 6 albo r = −11 i w konsekwencji a = 6
Skoro an = 6 to an + 1 = 5
23 gru 23:28