Proszę o szybką pomoc, ciągi!
ohayou: Wszystkie wyrazy skonczonego ciągu malejącego (arytmetycznego) są liczbami naturalnymi. Wybrano
pewne dwa kolejne wyrazy ciągu (an). Znajdz te wyrazy wiedząc, że różnica ich kwadratów jest
równa 11.
Skoro jest malejący to an+1=an −r
czyli.. (an+1)2 −(an)2=11
(an+1+an)(an+1−an)=11
(a1+nr+a1+(n−1)r)(a1+nr−(a1+(n−1)r)=11
(2a1+2nr−r)r=11... i co dalej? dobrze to robię?
29 lut 23:12
ohayou: ?
29 lut 23:32
Basia:
to jest ciąg malejący czyli an+12 < an2
i an+12 − an2 < 0 nie może więc być = 11
jest odwrotnie
an2 − an+12 = 11
(an+an+1{an−an+1) = 11
an+a{n+1∊N an−an+1∊N ⇒
an+an+1 = 11
i
an−an+1 = 1
(odwrotnie być nie może, bo suma dwóch liczb naturalnych nie może = 1)
rozwiąż układ równań i po sprawie
29 lut 23:43
ohayou: dziękuje bardzo^^, o tej porze już wgl nie myślę
29 lut 23:47