o
pika: Wiadomo że sin72°=√2√5+104
22 gru 19:09
salamandra: no i?
22 gru 19:10
pika: oblicz sin144 i cos36
22 gru 19:12
Blee:
| | 10 | |
interesujące, że sin72o > |
| > 2 > 1  |
| | 4 | |
22 gru 19:12
Blee:
sin144 = 2* sin72 * cos72
masz wyliczony cos72 (z jedynki trygonometrycznej)
cos72 = 2cos236 − 1
22 gru 19:13
pika: Ten pierwiastek od 2 konczy sie za 10, źle się wpisało
22 gru 19:18
Blee:
czyli masz (2
√5 + 10)
1/2 
oki
22 gru 19:26
22 gru 19:37
Mariusz:
Mając wartość cos72° można skonstruować pięciokąt foremny
Oto przykładowa konstrukcja
Chcemy skonstruować kąt 108 stopni
Wiemy że kąty o miarach 108 stopni oraz 72 stopnie są kątami przyległymi
zatem przydatna będzie konstrukcja trójkąta prostokątnego o kątach ostrych o miarach 72 stopni
i 18 stopni
Z wartości cosinusa kąta 72 stopni wnosimy że przydatna będzie konstrukcja odcinka o długości
φa
który będzie przeciwprostokątną pomocniczego trójkąta prostokątnego
Po skonstruowaniu pomocniczego trójkąta prostokątnego otrzymamy kąt o mierze 108
Kreślimy okrąg o środku w wierzchołku kątów przyległych i promieniu o długości równej długości
boku
i w ten sposób otrzymujemy dwa boki pięciokąta
Symetralne tych boków pięciokąta wyznaczają środek okręgu opisanego na pięciokącie
a stąd już łatwo , wystarczy odkładać dany bok na skonstruowanym okręgu opisanym
22 gru 21:57
22 gru 22:26
Mila:
| | 2*(5+√5) | | 5+√5 | |
1) cos2(72)=1− |
| =1− |
| |
| | 16 | | 8 | |
| | 3−√5 | | √3−√5 | |
cos2(72)= |
| ⇔cos(72)= |
| |
| | 8 | | 2√2 | |
sin(144)=sin(36)
| | √2 | | √3−√5 | |
2) sin(144)=2*sin72*cos72=2* |
| *(√5+√5)* |
| = |
| | 4 | | 2√2 | |
| | √10−2√5 | |
sin(144)= |
| =sin36o |
| | 4 | |
======================
3) cos
2(36)=1−sin
2(36)
spróbuj sama .
22 gru 23:30