trygonometria
Nikto0: Proszę o pomoc

. W tym zadaniu zamieniłam radiany na stopnie potem podstawiłam wartości ale
nie wiem co zrobić
z sin15 stopni i cos15 stopni. Jest to zadanie 9
https://zapodaj.net/773fdf44b1488.jpg.html
19 gru 15:16
ICSP: sinx + sin2x + sin3x = sin2x + 2sin2xcosx = sin2x(1 + 2cosx)
19 gru 15:20
19 gru 15:22
Nikto0: Nie widzę zastosowania drugiego wzoru
19 gru 15:30
Blee:
bo chodziło o pierwszy wzór
| | x+3x | | 3x−x | |
sin3x + sinx = 2sin( |
| )cos( |
| ) = 2sinx(2x)cosx |
| | 2 | | 2 | |
więc:
sinx + sin2x + sin3x = 2sin(2x)cosx + sin(2x) = sin(2x)[2cosx +1]
19 gru 15:34
ICSP: kur..
pierwszy wzór.
Patrz wpis o 15:20 tam jest użyty.
19 gru 15:34
Nikto0: i co dalej?
19 gru 16:07
Blee:
skracasz i co zostaje

Nikto −−− nie przesadzaj czasem
19 gru 16:15
Nikto0: Dziękuję
19 gru 16:19