19 gru 11:12
Saizou :

n*α=360
19 gru 11:15
salamandra: Dzięki, a mógłbym te trójkąty ułożyć obok siebie, tak, że z trzech takich trójkątów powstałby
trapez?
19 gru 13:59
ICSP: Możesz.
19 gru 14:12
Saizou : możesz, ale musisz mieć 3k takich trójkątów, gdzie k∊ N, ale wówczas musisz znać też wysokość
trapezu, czyli de facto wysokość trójkąta
19 gru 14:12
ICSP: Dlaczego 3k?
19 gru 14:13
Saizou :
jak z dwóch trójkątów ułożysz trapez w myśl @salamandry?
19 gru 14:17
salamandra:

1.Oblicz pole tego wielokąta i wynik podaj z dokładnością do 0,01, gdy:a)n=3,
b)n=4, c)n=5, d)n=6, e)n=8.
No i jak narysowałem, to mam takie coś (podpunkt A)
19 gru 14:20
Blee:

3k powiadasz
19 gru 14:22
ICSP: Złączę je podstawami i dostanę kwadrat który jako, ze posiada parę boków równoległych jest
trapezem.
19 gru 14:22
Saizou :
@Blee okej, myślałem trochę inaczej, żeby za każdym razem tworzyć trapezy składające się z 3
trójkątów
19 gru 14:23
Saizou : @ICSP trapez, który nie jest równoległobokiem
19 gru 14:24
Blee:
A druga sprawa Saizou −−− równoległook jest trapezem
19 gru 14:25
Blee:
salamandra ... zauważ, że pole trójkąta (dla każdego podpunktu) będzie jednakowe ... więc
wystarczy obliczyć pole trójkąta.
Pole trójkąta wyliczymy dzięki:
1) długości dwóch boków (mamy dane ... równe są 1)
2) mierze kąta pomiędzy nimi (ów tajemnicze α z 11:15)
19 gru 14:27
salamandra: No właśnie ze swojego rysunku nie potrafiłem wyznaczyć tego kąta
19 gru 15:00
salamandra: Da rade po moim rysunku wyznaczyć kąt?
19 gru 15:39
Blee:
nie
19 gru 15:59
salamandra: Czyli skąd wywnioskować, że trzeba narysować te figury wpisane w okrąg?
19 gru 16:13
Blee:
Bo masz napisane w treści zadania: Wielokąt foremny o n bokach
19 gru 16:17
salamandra: Czyli jak jest wielokat foremny to od razu jest okrąg? To jak w takim razie tylko 3 takie
trójkąty zawrzeć w kole? Jak wyglądałby rysunek ten co Saizou wykonał
19 gru 16:28
Blee:
19 gru 16:34
Jerzy:
Narysuj okrąg i trzy promienie co 120o.Połącz punkty na okręgu odcinkami.
19 gru 16:34
salamandra: Dzięki
19 gru 17:08
salamandra: Podpunkt 2 do tego zadania to wyznaczyć wzór na pole n−kąta foremnego i zapisac odpowiednie
założenia
założenia − n≥3
a− bok trójkąta
| | 1 | | 360 | |
W odpowiedzi jest P = |
| n*sin |
| , dlaczego bok tego trójkąta nie jest uwzględniony? |
| | 2 | | n | |
19 gru 17:28
Blee:
a=1 przecież
19 gru 17:29
salamandra: Ok, nieistotne, polecenie jest, aby podać wzór za pomocą którego można obliczyć pole TEGO
n−kąta foremnego i z racji tego, że bok to 1, to dlatego go pominęli, myslałem, ze chodzi o
ogólny wzór
19 gru 17:29
Blee:
i dlatego PODSTAWIONO a=1, jako że 1 nie zapisujemy to jej nie ma
19 gru 17:33
salamandra: Wiem, myślałem po prostu, że mam wyznaczyć wzór ogólny dla n−kąta foremnego, nie dla "TEGO".
19 gru 17:36