Planimetria
Zosiaaa: Wielokąt foremny o n bokach podzielono na n trójkątów równoramiennych, których ramiona mają
długość 1. 1.Oblicz pole tego wielokąta i wynik podaj z dokładnością do 0,01, gdy:a)n=3,
b)n=4, c)n=5, d)n=6, e)n=8.
24 wrz 17:35
PW: Umiemy obliczyć dokładnie pola tych wielokątów, ale zapewne idzie o taką zabawę:
pole S
1 jednego z trójkątów zgodnie z wzorem
jest równe
| | 1 | | 360° | |
S1 = |
| ·1·1·sin |
| . |
| | 2 | | n | |
a więc pole P wielokąta jest równe
| | 360° | |
− dla każdego z punktów a), b), c), d), e) liczymy sin |
| (bierzemy z tablic) z taką |
| | n | |
dokładnością, żeby uzyskać żądaną dokładność pola.
24 wrz 18:26