pozbądź sie nierówności z mianownika i doprowadz wyrażenie do najprostrzej posta
niewiedza: 2√2+1−1/√2−1
16 gru 19:51
a@b:
"niewymierności" ( nie nierówności
| | 1 | |
2√2+1 − |
| ? tak ma być? |
| | √2−1 | |
16 gru 20:20
niewiedza: tak
16 gru 20:24
16 gru 20:27
niewiedza:
na tym się zatrzymałem
16 gru 20:39
PW: Wspólny mianownik 3 i zredukuj wyrazy w liczniku.
16 gru 20:50
a@b:
| | √2+1 | |
2√2+1−( |
| ) = 2√2+1−(√2+1)= ...= √2 |
| | 2−1 | |
16 gru 21:02
PW: A licho, nie sprawdziłem czy dobrze usunął niewymierność, tylko odpowiedziałem na wątpliwość z
20:39. Dobrze że czuwasz, a@b.
16 gru 21:06
a@b:
16 gru 21:19