Potęga o wykładniku rzeczywistym
Karolcia01: Oblicz.
5π+3 * 5π =
23* √5 * 8−√5 =
4 √3 : 22 √3 =
6√3 * 31− √3 * 2 −√3 =
15 gru 15:32
PW: Pierwsze:
Jednakowe podstawy − podstawa zostaje, dodajemy wykładniki.
15 gru 15:35
Karolcia01: no ja to wiem, ale pierwszy przykład w odpowiedziach to 125... a mi wychodzi 52π+3
15 gru 15:37
PW: Drugie − doprowadzamy do jednakowych podstaw, czyli z 8 robimy 23 i stosujemy twierdzenie o
potędze potęgi, dajej jak w pierwszym.
15 gru 15:38
PW: Jeżli w odpowiedzi jest 125, to musiało być dzielenie, a nie mnożenie.
15 gru 15:39
Karolcia01: a w trzecim co mam zrobić w takim razie?
15 gru 15:41
Karolcia01: dobra w pierwszym się pomyliłam, sorki za błąd
w drugim mi wychodzi 12 a powinno 1....
15 gru 15:44
PW: Można np.
22√3 = (22)√3 = 4√3 i dalej wiadomo.
15 gru 15:50
PW: W drugim odpowiedź 1 jest poprawna.
Zauważ, że
15 gru 15:53
Karolcia01: o kurde, na te ostatnie bym nie wpadła

nie wiem jak ja mam się tego nauczyć
15 gru 16:02
15 gru 16:09
Karolcia01: znam te wzory ale nie idzie mi stosowanie ich...
15 gru 16:13
15 gru 16:24
Karolcia01: dziękuję bardzo!
15 gru 16:31