Logarytmy
Bodzio: Witam,
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego została wyciągnięta 4 z nawiasu (log
24−log4*log25 +
log
225)?
Jak dla mnie to wygląda tak:
2log
22 − 4log2*log5 + 2log5 = 2( log
22 − 2log2*log5 + log
25 )
Link:
https://matematykaszkolna.pl/forum/85070.html , podane działanie w odpowiedzi od Eta.
14 gru 18:58
xyz:
log24 = (log 4)2 = (log 22)2 = (2log 2)2 = 4*log22
14 gru 19:05
xyz:
analogicznie log2(25) = (log 25)2 = ... = 4 log2 5
14 gru 19:06
Eta:
(log24−log4*log25+log225= ((2log2)2−2log2*2log5+(2log5)2)=4(..........
Już wiesz dlaczego 4?
14 gru 19:06
Bodzio: Wiem, najpierw trzeba spotęgować a później wyciągnąć przed nawias

dzięki za rozpisanie
14 gru 19:08
a7: log24=log22*log22=2*2log2=4log2
log4*log25=log22*log52=2*2log2log5=4log2log5
log225=log52*log52=2*2log5=4log5
(wzór: logxa=alogx)
14 gru 19:09
Eta:
14 gru 19:09