logarytmy. udowodnij, że trzy liczby są równe
kaczy: Witam. Może ktoś ma jakiś pomysł.
Uzasadnij, że liczby a = log
7 2 * log 7 + log 50, b = U{log
2 36 * log
3 36}{log
2 36 + log
3
| | log3 4 + log3 25 | |
36} , c = |
| .
|
| | 4*(log2 2 − log 2 * log 5 + log2 5) | |
Z pierwszym sobie poradziłem. Wychodzi 2, a co z b i c?
Proszę o pomoc.
14 mar 19:49
Eta:
zastosuj do licznika wzór a
3+b
3= (a+b)(a
2−ab +b
2)
Licznik: (log4+log25)(log
24−log4*log25 + log
225) =
log100( 4(log
22−log2*log5+log
25)=
c= 2
14 mar 20:02
Eta:
podałam obliczenia do przykładu c)
14 mar 20:03
Eta:
b)
log
236= 2log
26, log
336= 2 log
36
teraz dokończ w liczniku i mianowniku ......... otrzymasz:
14 mar 20:13
Eta:
a
n= a
1+(n−1)*r=............... = 3n+4
2S
n= ( 7+3n+4)*n
3n
2+11n − 840=0 ....... i "deltuszka"

i n€N+
n= 15
14 mar 20:17
Eta:
Sorry za ten ostatni wpis

miał być w innym poście
14 mar 20:19
anonim: co zrobiliście z liczbą a?
4 lut 14:36
anom: unkt a:
log72 * log7 + log50 = log2log7 * log7 + log50 = log2 + log 50 = log100 = 2
5 sty 16:26