Całka podwójna
kasia: Oblicz objętość bryły ograniczonej płaszczyznami:
x2+y2+1=z, √5−x2−y2 = z.
Widzę to przecięcie, i wiem, że muszę zrzutować na oś XOY okrąg, który będzie moim obszarem
całkowania, jednak nie potrafię wyliczyć jego równania.
14 gru 14:13
kasia: powierzchniami* w poleceniu.
14 gru 14:13
kasia: czy to będzie x2+y2=2?
14 gru 14:17
a7:

mamy paraboloidę x
2+y
2=z−1
oraz kulę x
2+y
2+z
2=5
14 gru 15:30
kasia: Tak.
14 gru 16:15
a7: paraboloida ma wierzchołek w x=0 y=1 z=0
kula ma promień
√5
x
2+y
+z
2−5=x
2+y
2−z+1
z
2+z−6=0 Δ=25
√Δ=5 z
1=−2 z
2=2
r okręgu przecięcia równe 2, chyba tak jak napisalaś
?
czyli obszar
−2≤x≤2 1≤y≤
√5 −2≤z≤2
i robimy całkowanie podwójne czy potrójne
14 gru 16:46
kasia: Całkowanie podwójne.
Potem porownalam y2 z oby równań. I wyszedł mi okrąg x2+y2=1. Więc już całkiem zglupialam
14 gru 17:31
kasia: z nie mogą być ujemne, bo działamy nad powierzchnią XOY
14 gru 17:33
kasia: Ale w programie, gdzie to rysowałam, obszarem nie był okrąg o promieniu 1, tylko większym
14 gru 17:36
a7: okrąg ma promień 2

to mimo wszystko raczej chyba na pewno sensowne
14 gru 17:45
a7: ?
14 gru 17:46
14 gru 17:48
14 gru 17:52
a7: √5−x2−y2 = z to półsfera
14 gru 17:57
kasia: W odp. jest błąd. Objętość z odp. to objętość pod samą półsferą. Obszar będzie okręgiem o
promieniu 1, w środku (0,0).
14 gru 18:52
kasia: Wystarczy podstawić z=2 do obu równań.
14 gru 18:54
a7:

nie, Kasia zobacz mój rysunek (kreska z lewej u góry robi się sama i nie należy do rysunku)
14 gru 19:49
a7:

w pierwszym linku było że ten promień jest jednak 1
14 gru 19:53
a7: promień jest równy 1 (liczymy ze współrzędnych biegunowych) patrz link nr2
14 gru 20:08
kasia: Promień będzie równy 1. Sprawdziłam to rachunkowo i na rysunku w programie graficznym. Plus
odpowiedź wychodzi mi taka, jaka powinna
14 gru 23:46
a7: no to wszystko ok, tak?
15 gru 00:00