13 gru 10:11
Des:
Moje oczy odmawiają współpracy
13 gru 10:14
WhiskeyTaster: Za przeproszeniem, co to ma być? To jest ledwo czytelne. Jeśli już jesteśmy leniwi, to
przynajmniej należy się upewnić, że jakość zdjęć jest dobra. Nie wiem, jak inni, ale mi szkoda
oczu i czasu. Wrzucasz już tyle czasu zadania i nie zwracasz na to uwagi?
13 gru 10:21
Blee:
ok więc jaki wzór na sumę stosujemy tutaj? A jaki zastosowaliśmy?
| | a2 | | a1q | |
Sn2 = |
| = |
| = 18 |
| | 1−q3 | | 1−q3 | |
| | 1−q3 | |
a1 = 57*(1−q) = 18 |
| ⇔ 57q − 57q2 = 18 − 18q3 ⇔ 6q3 − 19q2 + 19q − 6 = 0 |
| | q | |
widzimy od razu, że jednym z pierwiastków będzie q=1 (bo 6−19+19−6 = 0)
6q
3 − 6q
2 −13q
2 + 13q + 6q − 6 = 0
(q−1)(6q
2 − 13q + 6) = 0
Δ = 169 − 144 = 25 −>
√Δ = 5
| | 13 + 5 | |
q1 = |
| = 3/2 > 1 <−−− odpada |
| | 12 | |
| | 13−5 | | 2 | |
q2 = |
| = |
| <1 <−−− jest ok |
| | 12 | | 3 | |
13 gru 10:25
Mariusz:
a
2+a
5+a
8+... =18
a
1q+a
1q
4+a
1q
7+...=18
a
1=57(1−q)
57(1−q)q=18(1−q
3)
57(1−q)q=18(1−q)(1+q+q
2)
(1−q)(18q
2+18q+18−57q)=0
(1−q)(18q
2−39q+18)=0
1521−1296=225
q
2 > 1 odpada bo szereg geometryczny byłby rozbieżny
Pozostaje jeszcze do rozpatrzenia przypadek gdy q=1
13 gru 10:31
13 gru 10:34
Mariusz:
Jaki jest wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego ?
13 gru 10:36
Jerzy:
Rozymiesz, co oznaczaja kropki po ostatnim znaku " + " ?
13 gru 10:36
Nikto0: Aha. Nie wiedziałam że takie coś istnieje jak suma nieskończonego ciągu
geometrycznego.Dziękuję
13 gru 10:38
13 gru 10:48
Blee:
zacznijmy od tego że Ty korzystasz ze wzoru na sumę (n wyrazów) ciągu ARYTMETYCZNEGO
13 gru 10:49
Mariusz:
No to zacznijmy od sumy skończonego ciągu geometrycznego
S
n=a
1+a
1q+a
1q
2+...+a
1q
n−1
qS
n=a
1q+a
1q
2+a
1q
3+...+a
1q
n−1+a
1q
n
Odejmijmy drugie równanie od pierwszego
S
n(1−q)=a
1+a
1q−a
1q+a
1q
2−a
1q
2+a
1q
3−a
1q
3+a
1q
n−1−a
1q
n−1
−a
1q
n
S
n(1−q)=a
1−a
1q
n
Weźmy teraz granicę przy n→
∞
lim
n→∞S
n=
Teraz widać że jeżeli |q| < 1 to
składnik q
n będzie dążył do zera
natomiast gdy |q| > 1 otrzymamy granicę niewłaściwą
13 gru 10:52
Nikto0: A pierwiastkiem ma być q=1 czy q=−1 bo odpowiedzi Mariusza i Blee się niezgadzają?
13 gru 11:04
Nikto0: Przepraszam pomyliłam się.
13 gru 11:11
Nikto0: A co się dzieje gdy q=1?
13 gru 11:20
Mariusz:
q=1 ciąg stały , ten ciąg także należałoby odrzucić
13 gru 11:22
WhiskeyTaster: W każdym ciągu geometrycznym, gdy q = 1, to ciąg przyjmuje postać a1, a1, a1...
I wtedy jego suma jest zależna od a1. Jeśli a1 < 0, to jego sumą jest −∞, a gdy a1 > 0, to
jego sumą jest ∞. Z kolei suma n składników jest równa n*a1.
13 gru 11:25
Blee:
A że niby w którym momencie odpowiedź moja i Mariusza się różni od siebie?
13 gru 11:27
Nikto0: Nie różni się pomyliłam się.
13 gru 11:29
piotr: |q| < 1
⇒
(a
1 = −57/2, q = 3/2 ∨ a
1 = 19, q = 2/3) ∧ |q| < 1
⇒
a
1 = 19, q = 2/3
a
1 = 19, a
n+1 = a
n*(2/3)
13 gru 11:50