kombinatoryka, krata, ilosc ruchow
student: Ile jest dróg z punktu A = (0,0) do B=(14,9)
a.) jeżeli w każdym ruchu można się poruszyć o jedną jednostkę w prawo lub w górę?
b.) jeżeli w każdym ruchu można się poruszyć również po przekątnej ( jednocześnie w prawo i w
górę) ?
12 gru 22:05
student: | | 21! | | | | | |
a.) rozwiazalem i jest |
| = | = | mozliwych dróg |
| | 13!9! | | | |
umiałby ktoś wytłumaczyć co zrobić z tymi przekątnymi?
12 gru 22:09
a7:
12 gru 22:10
a7: w 14 krokach najkrócej pokonujemy odległość jeśli pójdziemy po przekątnej (9 po przekątnej plus
5 po prostej), więc
i pewnie wystarczy 'spermutować' i podzielić na tej samej zasadzie co w a)
12 gru 22:16
student: Takich przekątnych ( prawo i góra ) jest tyle ile jest kwadracików w tym "prostokącie" czyli
13*9=117
, a maksymalna ilość ruchów po przekątnej to 8, czyli mogę zrobić ciąg składający się z −1,0,1
odpowiednio(prawo,góra,przekatna) i bedzie 13+8+8=29 elementow w ciagu i dzielę przez
permutację każdego takiego wystapienia ponieważ −1,0,1 są nie rozróżnialne same z sobą tak
samo jak ruchy ?
12 gru 22:21
a7: maksymalna ilość ruchów po przekątnej to 9?
12 gru 22:24
student: | | 30! | |
oups 9 ruchów po przekatnej ... byloby |
| , ale w zadaniu nie chodzi o najkrótszą |
| | 13!8!9! | |
drogę tylko o ilość możliwych dróg czyli mogę się w ogóle nie poruszyć po przekatnej
12 gru 22:24
a7: ilość możliwych dróg bez cofania się rozumiem, a masz odpowiedzi?
12 gru 22:26
student: tylko ... sposób z ciągiem jest chyba nieprawidłowy bo jak poruszę się 9 razy po przekątnej to
zostaną mi jeszcze 5 ruchow w prawo, czyli ciag skladajacy sie z 14 elementow ...
12 gru 22:26
student: nie mam odpowiedzi a w internecie co znalazlem to przyklady z krata gdzie mozna tylko w bok i w
górę które są proste
12 gru 22:27
a7:

może trzeba spróbować na prostym przykładzie np A(0,0) i B(5,3)
12 gru 22:29
a7: dodajemy "zwykłe" drogi plus "ukośne"
12 gru 22:31
a7: w tym prostszym przykładzie widać, że chodzi o to żeby 5 ruchów zrobić z czego 3 są ZAWSZE
ukośne a dwa zawsze płaskie
12 gru 22:34
student: a gdyby z punktu (0,0) mieć 3 mozliwosci ruchu i tak rekurencyjnie dalej ?
12 gru 22:34
a7: czyli na ile sposobów możemy wybrać dwa rodzaje ruchów tak żeby w sumie ich było pięć z czego
jednego zawsze jest trzy a między nim 2 inne w dowolnych miejscach
12 gru 22:36
student: twój sposób mysle ze by dzialal gdyby mozna tylko w bok i po ukosie sie poruszac bo nie ma
innej mozliwosci dostania sie do B jak nie 3 po ukosie 2 w bok
12 gru 22:36
12 gru 22:44
student: ooo mam chyba pomysł : jak oznaczymy 0 −> ruch w prawo , 1 −> ruch w góre to zalozmy ciag
01001010 , gdy 01 lub 10 jest kolo siebie to znaczy ze poruszylismy sie po ukosie czyli
| | | |
traktujemy jako jeden ruch, to liczba sposobow rozmieszczenia 01 w 8−1 miejsach to | * 2 |
| | |
(bo 10 tez moze byc i moga byc tylko 3 przekatne w ciagu) czyli 90 sposobow ?
12 gru 22:46
a7: z tego co pisze
Adamm wynika mi, choć nie wiem czy dobrze zrozumiałam że jak już pisałam
ja sumujemy drogi zwykłe plus drogi na skos
drogi na skos to tak jakby droga do góry czyli jakby krata miała mniejszy wymiarmamy w Twoim
przypadku czternaście kroków dziewięć do góry wybieramy więc z 14 9 i nie wiem co dalej i
wybieramy je na 5! sposobów
12 gru 22:50
student: jak pojdziemy 9 po przekatnej to zostanie 5 ruchow w bok ktore mozemy wykonac w kazdym momencie
| | (9+5)! | |
to moze bedzie to |
| |
| | 9!5! | |
12 gru 22:54
student: | | | | | |
czyli wynik koncowy zadania bedzie | + | |
| | | |
12 gru 22:55
student: tylko znowu mi cos nie pasuje bo wcale nie musimy wykonywac maksymalnej ilosci ruchow po
przekatnej, a tym wyniku przypadkow kiedy pojdziemy po przekatnej 3 razy , w bok 10 razy i w
gore 5 razy nie liczymy, przynajmniej mi sie tak wydaje
12 gru 22:57
12 gru 22:57
student: | |
to liczba gdy pojdziemy 9 razy po przekatnej i 5 razy w bok |
| |
12 gru 23:00
a7: no tak teraz jeszcze tylko prawidłowo określi liczbę zwykłych dróg
12 gru 23:01
a7: eidt : *określić
12 gru 23:02
Pytający:
| | | | | |
a) 14+9=23  Znaczy odpowiedzią jest | = | . |
| | | |
b) Może najpierw rozważ sobie, że wykonujesz dokładnie 1 ruch na ukos. Wtedy będziesz miał do
wykonania o 1 ruch w prawo mniej i o 1 ruch w górę mniej. Znaczy będziesz miał 14−1=13 ruchów
w prawo, 9−1=8 ruchów w górę i 1 ruch na ukos. Różnych kolejności tych ruchów jest
| | ((14−1)+(9−1)+1)! | | | | | |
|
| = | * | . |
| | (14−1)!*(9−1)!*1! | | | |
Analogicznie dla 2, 3, ..., 9 ruchów na ukos.
Stąd rozwiązaniem jest:
| | ((14−k)+(9−k)+k)! | | (23−k)! | |
∑k=09 |
| = ∑k=09 |
| . |
| | (14−k)!*(9−k)!*k! | | (14−k)!*(9−k)!*k! | |
12 gru 23:02
student: | | | |
a no tak w kracie w a.) jest | pomylilo mi sie z przecznicami gdzie trzeba na poczatku |
| | |
odjąć po 1 z kazdej strony
12 gru 23:06
student: bardzo dobre rozwiazanie dzieki
12 gru 23:09