kombinatoryka
ola:

Jaka jest liczba najkrótszych dróg, prowadzących po bokach kwadratów od punktu A do punktu B
przez punkt E?
punkt A jest zielony
punkt E jest różowy
punkt B jest pomarańczowy
i wszystkie kratki są równej długości
14 kwi 18:50
Adamm: wszystkie najkrótsze drogi od A do E + wszystkie najkrótsze drogi od E do B
14 kwi 18:53
ola: właśnie, że 24
a sama licząc na piechotę i grupując różne przypadki doliczyłam się 16
14 kwi 18:58
Pytający:
Wypadałoby raczej pomnożyć.
A do B przez E na 4*6=24 sposoby.
14 kwi 19:00
Adamm: faktycznie, moja wina
14 kwi 19:03
ola: A jak wymyśliliście te kombinacje?
14 kwi 19:06
ola: bo ja tego nie widzę
14 kwi 19:07
Adamm: załóżmy masz szachownicę m x n
żeby przejść najkrócej, musisz wykonać n+m ruchów
wybierasz jedynie kiedy zmienić kierunek, dlatego z n+m musisz wybrać n miejsc w których
go zmieniasz (lub odpowiednio m miejsc, to to samo)
14 kwi 19:11
Adamm: "wybierasz jedynie kiedy zmienić kierunek"
raczej kiedy idziesz do góry, lub odpowiednio na bok
14 kwi 19:11
Adamm:

przykład, mamy szachownicę 4 x 4
startując z czerwonego punktu chcemy policzyć na ile sposobów można przejść do niebieskiego
jedyne co musimy wybrać, to w których punktach iść na górę
myśl o tym jak o sekwencji ruchów
mamy załóżmy x oraz y jako odpowiednie ruchy
musimy położyć 4 iksy oraz 4 igreki w odpowiedniej kolejności, zdecydować się w jakiej
kolejności mają się znajdować
np. x, y, x, x, y, y, x, y
zadanie sprowadza się do wyboru miejsc
14 kwi 19:16
Adamm: nie wiem czy to jest jasne, starałem się wyjaśnić o co chodzi
14 kwi 19:18
ola: Już rozumiem, jeśli x to ruch do góry a y to ruch w prawo to w moim zadaniu mam x,y,y,y i
x,x,y.y, w dowolnej kolejności wiec ilosc zdarzeń to iloczyn dwóch wariacji z powtórzeniami
równy 24
14 kwi 19:35
Adamm: myślę że nie rozumiesz
tutaj mamy 1 x 3 oraz 3 x 5
dla 1 x 3 musimy przejść 4 kroki
zatem mając [ ] [ ] [ ] [ ] wybieramy z 4 pustych miejsc 3 na których kładziemy kroki w prawo,
a w resztę wstawiamy kroki w górę
| | | | 4! | |
zatem mamy kombinację | = |
| |
| | | (4−3)!*1! | |
podobnie robimy dla 3 x 5
14 kwi 19:47
Adamm: | | | |
kombinacja | to wybór grupy k−elementowej z grupy n−elementowej |
| | |
tutaj grupa n−elementowa to puste miejsca, a grupa k−elementowa to miejsca
na których ustawiamy kroki w prawo
14 kwi 19:49
PrzyszlyMakler:

Adamm, zadania z drogami są dla mnie bardzo trudne i nie potrafię ich zrozumieć, a próbowałem
wiele razy, więc może spróbujesz mi to wytłumaczyć raz jeszcze. Bo pisałeś, że wystarczy
policzyć ile jest możliwości ruchu do góry, ale przecież droga przechodząca przez punkty
abcdefghi (1) droga, a juz droga abcdkfghi to juz inna opcja, tak samo jak abcjkfghi to
dlaczego mówisz ze wystarczy obliczyc tylko ilosc ruchow do góry?
15 kwi 19:12
Adamm: ilość ruchów do góry jest zawsze taka sama
ważna jest kolejność wykonywanych ruchów
15 kwi 19:15
PrzyszlyMakler: Więc jak to obliczyć? :C
15 kwi 19:46
Adamm: patrz na swój rysunek
wybierasz tylko w jakiej kolejności idziesz, czyli wybierasz kiedy iść na górę a kiedy w prawo,
ale ilość kroków w górę, oraz w prawo jest zawsze taka sama
wynika to z tego że idziemy najkrótszymi drogami
żeby to zrobić musisz wybrać miejsca z 8 (tyle kroków wynosi najkrótsza droga) dla których
idziesz na górę (idziesz na górę 4 razy)
można to zaprezentować 8 pustymi miejscami w szeregu
| | | |
a takie kroki w górę możesz wybrać na | sposobów |
| | |
15 kwi 19:53
Adamm: czyli problem polega na tym jak wypełnić nierozróżnialne kroki w górę mając
ileś pustych miejsc w szeregu (kroki w prawo zostają w pozostałych)
15 kwi 19:55
Adamm: |*| |*| |*|
załóżmy mamy prostokąt 2 x 1
musimy przejść 2 razy do góry i jeden raz w prawo
my musimy zadecydować jedynie kiedy
a to sprowadza się do wyboru pustych miejsc
z tych 3 pustych miejsc na górze wybieramy 2, a w resztę wstawiamy kroki w prawo
| | | | | |
to czysty przypadek kombinatoryczny, miejsca możemy wybrać na | = | =3 sposoby |
| | | |
15 kwi 19:57
PrzyszlyMakler: Nie wiem dlaczego, ale drogi wyjątkowo topornie mi idą. Dziękuję za starania, choć definitywnie
jeszcze musze do tego przysiąśc. Niby w teroii rozumiem, ale jestem pewien, że bym sobie nie
poradził z jakimś typowym zadaniem, że przez ten punkt trzeba przejść/lub nie można.
15 kwi 20:10