całka
Marcin: rozwiązać całkę
| | x | |
próbowałem wyłaczać 3 w mianowniku, podstawienie t = |
| ale wychodze za całkę |
| | √3 | |
| | 1 | |
∫ |
| dt z którą nie wiem co zrobić  |
| | t2−1 | |
12 gru 15:36
Blee:
x2 − 3 = (x−√3)(x+√3)
rozkład na ułamki proste
12 gru 15:42
a7: x
2−3=t
xdx=dt/2
| | | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ln|t|+C = |
| ln|x2−3|+C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
12 gru 15:43
Marcin: mozna tak jak a7?
12 gru 15:49
a7: oj chyba nie − jeszcze tam pominęłam x
12 gru 15:54
12 gru 15:57
Marcin: no właśnie zbyt łatwe mi się wydawało ^^
| | √3 | |
tak jak Blee: |
| (ln|x+√3| − ln|x−√3| ) ? |
| | 6 | |
12 gru 15:57
Mariusz:
Z podstawień to może
Marcin jak znasz funkcje area to nie musisz rozkładać
12 gru 16:05
Marcin: boję się użyć tych funkcji na kolokwium ponieważ na ćwiczeniach nie używaliśmy ich i nie wiem
czy prowadzący uzna
12 gru 16:06
a7:
| 1 | | B | |
| {x+√3}=U{A}{{x+p[3}+ |
| =U{A(x−√3+B(x+√3)}{{x−p[3}{x+√3}=.... |
| x−√3 | | x−√3 | |
A+B=0 A=−B
| | 3√3 | | 3√3 | |
−A√3+B√3=1 B= |
| A=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√3 | | 3√3 | | 3√3 | | dx | | 3√3 | |
− |
| ∫U{dx}{x−√3 + |
| ∫dx{x+√3}=− |
| ln| |
| + |
| ln| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | x−√3 | | 2 | |
12 gru 16:07
a7: oj chochliki edycyjne , sorki
12 gru 16:08
Mariusz:
Marcin a jak ci się podoba podstawienie
Ono także powinno zadziałać
12 gru 16:12
Marcin: byłoby fajne, ale próbuję sobie to rozpisać i zawsze mi czegoś brakuje
12 gru 16:21
Mariusz:
| | dt | | 1 | | 2√3 | |
−∫ |
| =− |
| ∫ |
| dt |
| | 1+2√3t | | 2√3 | | 1+2√3t | |
| | dt | | √3 | |
−∫ |
| =− |
| ln|2√3t+1|+C |
| | 1+2√3t | | 6 | |
| | dx | | √3 | | 2√3 | |
∫ |
| =− |
| ln| |
| +1|+C |
| | x2−3 | | 6 | | x−√3 | |
| | dx | | √3 | | x−√3+2√3 | |
∫ |
| =− |
| ln| |
| |+C |
| | x2−3 | | 6 | | x−√3 | |
| | dx | | √3 | | x+√3 | |
∫ |
| =− |
| ln| |
| |+C |
| | x2−3 | | 6 | | x−√3 | |
12 gru 16:21
Marcin: o już widze swój bład

źle policzona pochodna

. Dziękuję bardzo!
12 gru 16:26
Mariusz:
Uparłeś się na podstawienie więc ci jakieś tam pokazałem
ale dla takich całek zdaje się lepszy rozkład na sumę ułamków prostych
czyli liniowość całki
Dla pewnych szczególnych całek z funkcji wymiernych całkowanie przez podstawienie
czy całkowanie przez części będzie działać ale na ogół do tych całek lepiej pasuje
rozkład na sumę ułamków prostych
12 gru 17:55
Mariusz:
Marcin czytałeś o wydzieleniu części wymiernej całki ?
Czy po wprowadzeniu całkowania przez części wyprowadzałeś jakieś wzory redukcyjne ?
12 gru 18:07