calka
Marcin: oblicz całkę
czy można to zrobić inaczej niż rozbijajac na ułamki proste?
9 gru 20:31
Blee:
jeżeli się pytasz czy można to zrobić (standardowo, bez znania wyniku bądź spodziewania się
jaki będzie wynik) przez podstawienie lub przez części ... to odpowiedź brzmi NIE.
9 gru 20:34
Marcin: tzn spodziewam się że w wyniku będzie coś z ln, ale to tylko przypuszczenia moje
9 gru 20:36
a7:
| 1 | | A | | B | | A(x+2)+B(x−2) | |
| = |
| + |
| = |
| = |
| (x−2)(x+2) | | x−2 | | x+2 | | (x−2)(x+2) | |
A+B=0 ⇒ A=−B
2A−2B=1 ⇒ B=−1/4 A=1/4
| | dx | | 1 | | 1 | |
I=1/4∫U{dx}{(x−2)−1/4∫ |
| = |
| ln|x−2|− |
| ln|x+2|+C |
| | (x+2) | | 4 | | 4 | |
9 gru 20:49
Marcin: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = 2 ∫ |
| dx i robię podstawienie t=2x ale wynik |
| | cos2x*tgx | | sinxcosx | | sin2x | |
wychodzi inny niż w odpowiedziach, gdzie popełniam bład?
10 gru 00:05
a7: podstawienie tgx=t
10 gru 00:28
Marcin: No tak, wiem że tak pójdzie
Ale co jest nie tak w moim sposobie, gdzie jest błąd?
10 gru 00:31
a7: | | dx | | 1 | |
∫U{1}{cos2xtgxdx=|tgx=t dt= |
| | = ∫ |
| dt= ∫t−1dt=..... |
| | cos2x | | t | |
10 gru 00:34
a7: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| dx no nie można chyba całkować sin2x musimy doprowadzać do |
| | sinxcosx | | 2 | | sin2x | |
funkcji x a nie jego wielokrotności

ale nie wiem
a jak podstawiasz
10 gru 00:37
Marcin: t = 2x , dt=2dx
| | dt | |
I teraz nie wiem czy tak mogę że ∫ |
| = ln|sint| +C |
| | sint | |
Ale sądząc po odpowiedzi to nie
10 gru 00:41
a7: a jaka jest odpowiedź?
10 gru 00:44
Marcin: ln|tgx| + c
Czyli wychodzi na to że jedyna możliwość to t=tgx
10 gru 00:45
a7: zły wzór stosujesz wzór ∫ctgx=lnsinx+C
10 gru 00:48
Marcin: Tak myślałem, dzięki wielkie za pomoc
10 gru 00:50
Mariusz:
Marcin:
Znasz funkcje area
czyli odwrotne do hiperbolicznych ?
Jeśli chodzi o podstawienia to spróbuj jednego z poniższych
x=2tgh(t)
x=2ctgh(t)
11 gru 11:55
Marcin: Znać to dużo powiedziane, wiem że istnieją i jak się je definiuje
11 gru 12:02
Mariusz:
Jeżeli koniecznie chcesz policzyć całkę podaną we wpisie z 9 gru 2019 20:31
podstawieniem to proponuję skorzystać z jednego z podstawień
x=2tgh(t)
x=2ctgh(t)
jednak funkcje hiperboliczne i do nich odwrotne będą przydatne
11 gru 12:23