3 | 2 | |||
(x2−px+q)(x2−px+r)=x4− | x+ | |||
5 | 5 |
2 | 3 | |||
(x2−px+q)(x2−px+r)=x4− | x+ | |||
5 | 10 |
3 | 2 | |||
(x2−px+q)(x2+px+r)=x4− | x+ | |||
5 | 5 |
2 | 3 | |||
(x2−px+q)(x2+px+r)=x4− | x+ | |||
5 | 10 |
1 | ||
Wtedy granica jest równa | ||
2 |
5x4−3x+2 | |
10x4−4x+3 |
3 | 2 | |||
(x2−px+q)(x2+px+r)=x4− | x+ | |||
5 | 5 |
3 | 2 | |||
x4+px3+rx2−px3−p2x2−prx+qx2+pqx+qr=x4− | x+ | |||
5 | 5 |
3 | 2 | |||
x4+(q+r−p2)x2+(pq−pr)x+qr=x4− | x+ | |||
5 | 5 |
3 | ||
pq−pr=− | ||
5 |
2 | ||
qr = | ||
5 |
3 | ||
p(q − r)=− | ||
5 |
8 | ||
4qr = | ||
5 |
3 | ||
q−r = − | ||
5p |
8 | ||
4qr = | ||
5 |
3 | ||
2q = p2− | ||
5p |
3 | ||
2r = p2+ | ||
5p |
8 | ||
4qr = | ||
5 |
3 | 3 | 8 | ||||
(p2− | )(p2+ | )= | ||||
5p | 5p | 5 |
9 | 8 | |||
p4− | = | |||
25p2 | 5 |
8 | 9 | |||
p6− | p2− | =0 | ||
5 | 25 |
8 | 9 | |||
z3− | z− | =0 | ||
5 | 25 |
8 | 9 | |||
(u+v)3− | (u+v)− | =0 | ||
5 | 25 |
8 | 9 | |||
u3+3u2v+3uv2+v3− | (u+v)− | =0 | ||
5 | 25 |
9 | 8 | |||
u3+v3− | +3(u+v)(uv− | )=0 | ||
25 | 15 |
9 | ||
u3+v3− | =0 | |
25 |
8 | ||
3(u+v)(uv− | )=0 | |
15 |
9 | ||
u3+v3= | ||
25 |
8 | ||
uv= | ||
15 |
9 | ||
u3+v3= | ||
25 |
512 | ||
u3v3= | ||
3375 |
9 | 512 | |||
t2− | t+ | =0 | ||
25 | 3375 |
9 | 2187 | 10240 | ||||
(t− | )2− | + | =0 | |||
50 | 67500 | 3375*20 |
9 | 8053 | |||
(t− | )2+ | =0 | ||
50 | 67500 |
8 | 9 | |||
z3− | z− | =0 | ||
5 | 25 |
5x4−3x+2 |
| ||||||||||||||||||
limx→∞ | = limx→∞ | ||||||||||||||||||
10x4−4x+3 |
|
5−0+0 | 1 | |||
= | = | |||
10−0+0 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |