matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz grnicę
krysia:
proszę ślicznie o pomoc
x
4
−3x +2
x dążące do 1
x
5
−4x+3
oraz
27−x
3
dążące do −nieskończoności
x
3
+x−12
12 gru 12:46
ICSP:
Rozłóż wielomiany w licznikach i mianownikach na czynniki.
12 gru 12:52
ICSP:
B)
27 − x
3
27
−1 +
x
3
−1+0
=
→
= −1
x
3
+ x − 12
1
12
1 +
−
x
2
x
3
1+0−0
oczywiście jeżeli x −> −
∞
12 gru 12:54
krysia:
dziękuję
12 gru 13:00
piotr:
x
4
−3x +2
(x
4
−3x +2)'
lim
x→1
= lim
x→1
=
x
5
−4x+3
(x
5
−4x+3)'
4x
3
−3
= lim
x→1
= 1
5x
4
−4
12 gru 14:37