zadanie z matematyki dyskretnej
Fasinir: Na pierwszy rok informatyki przyjęto 200 studentów, w tym 10 kobiet. Zostaną oni podzieleni na
7 grup ćwiczeniowych. Przy czym w każdej grupie musi być co najmniej 25 osób ale mniej niż 30.
a) Na ile sposobów można ustalić liczebności poszczególnych grup?
b) Na ile sposobów można przypisać panie do grup, tak aby w każdej grupie była przynajmniej
jedna z nich?
11 gru 23:23
Pytający:
O ile grupy są rozróżnialne:
| | | | | (200−7*25−(5+1)*k)+(7−1) | | | 7−1 | |
| |
a) ∑k=04((−1)k* | * | ) |
| | | |
12 gru 17:14
13 gru 00:43
gosc: | | | |
@Pytający dlaczego w a.) tam jest | a w kombinacji z powtórzeniami jest (200 −7*25 −5k) i |
| | |
jeszcze to (−1)
k przed wszystkim?
13 gru 10:45
gosc: To jes tak że (k=0) Do każdej z 7 grup wkładamm 25 studentów a pozostałych 25 rozmieszczam do 7
grup i permutuję 7! zeby grupy stały sie rozroznialne,
a (k=1) to do 7 grup wkladam 25 studentow i jeszcze 5 wkladam do jednej z 7 grup ( w jednej
grupie 30 ) a pozostalych 20 rozmieszczam do 7 grup
| | | |
(k=2) to do 7 grup wkladam 25 studentow i do | wkladam po 5 jeszcze i pozostalych 15 |
| | |
studentow rozmieszczam w 7 grupach

coś takiego ?
13 gru 11:15
gosc: a w podpunkcie B.) można powiedzieć że to jest S2(10,7)*7! ? że 10 kobiet na 7 bloków które nie
są puste i żadna osoba sie nie powtarza i to z permutować aby otrzymać różne przypadki i wynik
?
13 gru 11:23
Pytający:
a) Mniej więcej ogarnąłeś. Równanie
∑
i=17(x
i) = 200, 25≤x
i≤29
ma tyle samo rozwiązań, co:
∑
i=17(x
i'+25) = 200, 0≤x
i'≤4
równoważnie (bo 200−7*25=25):
∑
i=17(x
i') = 25, 0≤x
i'≤4
Niech:
A // zbiór rozwiązań równania ∑
i=17(x
i') = 25, 0≤x
i'≤4
B // zbiór rozwiązań równania ∑
i=17(x
i') = 25, 0≤x
i'
C
j // zbiór rozwiązań równania ∑
i=17(x
i') = 25, 0≤x
i', 4<x
j'
Wtedy:
| | | | | |
|C1|=|C2|=...=|C7| = | // | takich zbiorów |
| | | |
| | | | | |
|C1∩C2|=|C1∩C3|=...=|C6∩C7| = | // | takich zbiorów |
| | | |
itd.
// jednak część wspólna 6 lub więcej różnych zbiorów C
j będzie zbiorem pustym (bo 25<6*5),
znaczy liczności tych zbiorów to po prostu 0, stąd niżej sumujemy jedynie do 5 (coby wzór był
sensowny; a zera można z sumy bezproblemowo wyrzucić)
I teraz z włączeń i wyłączeń:
|A| = |B| − |U
i=17 C
i| =
| | | | | | | | | |
= (−1)0* | * | + ∑i=15((−1)k* | * | ) = |
| | | | | |
b) Można zrobić i tak jak napisałeś, patrz:
394098.
13 gru 13:40
gosc: juz ogarnalem zasade wlaczen i wylaczen dla wiecej niz 3 zbiorow .. xd , bo od sumy wszystkich
odejmujemy moc zbiorow pojedynczych potem dodajemy moc zbiorow przeciec dwoch zbiorow i
odejmujemy moc zbiorow przeciec 3 zbiorow i tak dalej, a w pewnym momencie jak bedzie brac 6
zbiorow gdzie kazdy xi>4 to wyjdzie 6 * 5 = 30 a elementów jest 25 dla wszystkich x w
rownaniu i wcyhodzi 0 dalej
13 gru 14:44