a7: korzystamy z wzoru na różnicę logarytmów o tej samej podstawie wzór siódmy w linku
218
| | 40 | |
log840−log85=log8 |
| =log88 |
| | 5 | |
korzystamy z wzoru drugiego log
aa=1
log
88=1
______________________
3log5=log5
3 (wzór czwarty w linku)
korzystamy z wzoru na sumę logarytmów (wzór szósty w linku)
log8+log125=log1000=log10
3
znowu korzystamy z wzoru czwartego log10
3=3log10 oraz log10=1 gdyż jest przyjęte, że
logarytm, którego podstawy się nie piszę
ma podstawę równą 10
log8+3log5=3
________________________________________