10 gru 03:07
Gorgonzola: I czemu ma niby wyjść ujemna w liczniku? Bo dodatnia X1 i ujemna X2 to ujemna?
10 gru 03:08
a7: 26 z definicji funkcji malejącej dla każdego x
1<x
2: f(x
1)>f(x
2)
jak od mniejszej wartości funkcji odejmiesz większą to wyjdzie Ci liczba ujemna − dlatego ma
być mniejsza od zera (ujemna)
10 gru 03:21
a7:
10 gru 03:23
a7: | | 1+x12−1−x22 | |
f(x2)−f(x1)= |
| = |
| | (1+x1)(1+x2) | |
| | 1+x12−1−x22 | | (x1−x2)(x1+x2) | |
|
| = |
| |
| | (1+x1)(1+x2) | | (1+x1)(1+x2) | |
teraz widzimy, że mianownik jest zawsze większy od zera, ale licznik nie natomiast dla x∊<0,
∞)
x1 oraz x2 są większe od zera czyli (x
2−x
1)<0 czyli na tym przedziale funkcja jest malejąca,
co widzimy też z rysunku
10 gru 03:34
a7: (w mianowniku x12 i x22 − iksy są podniesione do kwadratu)
10 gru 03:36