wielomiany
TłumokMatematyczny: x5−2x4−6x3+12x2+9x−18=0
Czy da się to zrobić innym sposobem niż grupowanie? Bo ja nie ma takiej fantazji jak photomath,
żeby od razu wiedzieć które wyrazy połączyć....
9 gru 21:53
Blee:
szukasz pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego
9 gru 21:55
jc: Widać, że 2 jest pierwiastkiem.
x4(x−2) − 6x2(x−2)+9(x−2)=(x4−6x2+9)(x−2)=(x2−3)2(x−2)
9 gru 21:56
TłumokMatematyczny: podzielcie się sposobem jak wy to od razu widzicie jaki wyraz bedzie dzielnikiem
9 gru 22:01
TłumokMatematyczny: w sensie jaki pierwiastek*
9 gru 22:03
9 gru 22:05
TłumokMatematyczny: tak ja wiem, jak to sie robi, ale czasem do wyboru jest po 6 liczb i tak srednio sprawdzac
kazdy przypadek... wiec zastanawialam sie jak 'od razu' zobaczyc ze cos bedzie jednym z
pierwiastkow
9 gru 22:06
Blee:
wyraz wolny to 18.
więc masz do sprawdzenia:
±1 , ±2, ±3, ±6, ±18
I robisz kolejno
W(1) = ... sumujesz współczynniki ... no nie pasuje
W(−1) = ... czyli sumujesz współczynniki przy parzystej potędze ... te przy nieparzystej i
odejmujesz ... nie pasuje
i wtedy sprawdzasz kolejne
W tym konkretnym przypadku 'łatwo zauważyć' że
W(2) = 0
ponieważ masz:
x*x4 − 2*x4
−6*x*x2 + 12x2
9x − 9*2
W tym konkretnym przypadku po prostu aż się prosi aby podstawić to x = 2 i zobaczyć że W(2) = 0
9 gru 22:08
TłumokMatematyczny: okej, dziękuję Blee.
9 gru 22:09
jc: Zobaczyłem, że wyrazy zredukują się parami.
Tu jest podobnie x7−3x6+2x4−6x3+8x−24
Pewnie zadanie zostało tak wymyślone, aby nie było zbyt trudno.
9 gru 22:09
Blee:
A co do szukania w 'ogólnym przypadku'
to powiem Ci szczerze −−− jak ani +1 ani −1 nie pasował to (będąc w liceum) głęboko wzdychałem,
że trzeba się 'namęczyć'.
9 gru 22:11
TłumokMatematyczny: Dziękuję.
9 gru 22:17