wielomiany
TłumokMatematyczny: Znajdź te wartości parametru p, dla których równanie x3+8x2+px=0 ma trzy różne rozwiązania.
8 gru 20:41
8 gru 20:43
Szkolniak: x3+8x2+px=0
x(x2+8x+p)=0
jedno rozwiązanie równania już mamy: x=0
zatem nakładamy na trójmian kwadratowy warunki takie, aby miał dwa różne pierwiastki, różne od
0, a to zachodzi wtedy, gdy Δ>0 i f(0)≠0, gdzie f(x)=x2+8x+p
1 warunek:
Δ=64−4p
Δ>0 ⇔ 64−4p>0 ⇔ p<16
2 warunek:
f(x)=x2+8x+p
f(0)=p
f(0)≠0, zatem p≠0
wyciągając część wspólną: p∊(−∞;0)∪(0;16)
8 gru 20:46
Mila:
x3+8x2+px=0⇔
x*(x2+8x+p)=0
x=0 niezależnie od wyboru wartości p
x2+8x+p=0
(x+4)2−16+p=0
(x+4)2=16−p
16−p>0
16>p
p<16 i p≠0
dla p=0 mamy równanie :
x2+8x=0 i jedno z rozwiązań jest równe 0.
8 gru 20:49