Czy to jest możliwe?
Zwieros: | | √5−1 | |
Mając dane cos(48+482)= |
| |
| | 4 | |
Oblicz cos48°.
Czy to można wyliczyć?
8 gru 20:18
ICSP: | | √5 − 1 | |
cos(72o) = sin(18o) = |
| |
| | 4 | |
cos(18
o) doliczysz z jedynki trygonometrycznej
| | 1 | |
cos(48o) = cos(30o + 18o) = |
| ( √30 + 6√5 + 1 − √5) |
| | 8 | |
8 gru 20:28
8 gru 20:32
Mila:
Po co chcesz to obliczyć?
8 gru 20:36
Zwieros: Ok. Dzięki za bardzo szybką pomoc.
8 gru 21:58
Zwieros: U Ciebie wartość cos48° jest ujemna − sprawdziłem.
8 gru 22:14
Zwieros: Pomyliłem się. Przepraszam.
8 gru 22:18