Wartość sinusa ma być liczbą niewymierną z pierwiastkami.
Zwieros: Oblicz sinus 10 stopni wiedząc, że sinus 30 stopni równa się 0,5.
8 gru 14:26
ICSP: sin3x = 3sinx − 4sin
3x
t = sin10
o
Teraz wystarczy zastosować wzory Cardano i masz wynik.
8 gru 14:29
Zwieros: To wiem ale nie potrafię podać wyniku liczbą niewymierną czyli z pierwiastkami tak jak to można
obliczyć dla funkcji trygonometrycznych kąta 18, 36, 54 czy 72 stopni.
8 gru 16:07
8 gru 16:17
8 gru 16:17
ABC:
albo sobie robisz z nas jaja albo faktycznie nie słyszałeś o casus irreducibilis

bez liczb
zespolonych nie wyrazisz tego w taki sposób
8 gru 16:19
Zwieros: Tyle np. wynosi cos9°:
Chcę teraz wyliczyć i przedstawić w takiej postaci wartości funkcji trygonometrycznych kąta
10°. Czy to też jest możliwe?
8 gru 19:06
ABC:
jest możliwe gdy użyjesz √−1, już mówiłem wcześniej
8 gru 21:57
Mila:
sinusem10 o zajmował się Wacław Sierpiński, ale nie wiem z jakim wynikiem.
Może Adamm Ci podpowie, bo na pewno ma książkę.:
8 gru 22:22
ABC:
Mila to ma związek z teoria Galois i konstrukcjami wielokątów foremnych, ale niech sam sobie
poszuka
8 gru 22:28
Mila:
Dzięki
ABC, ja też jestem ciekawa
8 gru 22:30
jc: 9 nie jest problemem: 9=(90−72)/2.
8 gru 22:45
8 gru 22:53
Mila:
No to jesteśmy w domu

Dzięki za linka

8 gru 22:57
ABC:
proszę bardzo, ja myślę cały czas że ten Zwieros trolluje i nas sprawdza
8 gru 23:03
Mila:
Właśnie nie odpowiedział na moje pytanie.
Ciekawa jestem, czy to jego dociekania, czy coś innego.
8 gru 23:06
Mila:
Dobranoc
8 gru 23:10
Zwieros: Pomyślałem sobie, że po wyliczeniu wartości sinusa 48 stopni, obliczę wartość sinusa 16 stopnia
i dalej wartość sinusa 1 stopnia (16−15 lub 10−9) Ale to nie będzie możliwe.
8 gru 23:25
Zwieros: Stopni, a nie stopnia. Tak mi błędnie wpisało.
9 gru 20:35