kombinatoryka
kombinator: Proszę o sprawdzenie kilku odpowiedzi do zadań

1. Oblicz liczbę permutacji zbioru A = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}, w których
a) liczby 5 i 7 nie sąsiadują ze sobą
b) liczby 2, 4, 6 występują w porządku rosnącym
Moja odpowiedź:
a) Wszystkich permutacji mamy 8! i wystarczy odjąć od nich te permutacje, gdzie 5 i 7 sąsiadują
ze sobą. Wobec tego musimy wybrać z 7 miejsc jedno miejsce, które będzie tym "podwójnym"
miejscem i właśnie tam wylądują liczby 5 i 7:
| |
*2*6!, więc wynik to: 8! − 14*6! |
| |
b) Skoro liczby 2, 4, 6 występują w porządku rosnącym i mamy do czynienia z permutacją zbioru,
to wystarczy wybrać 3 miejsca z 8 dla liczb 2, 4, 6, a pozostałe miejsca są zajmowane w
| | | |
dowolnym porządku. Więc wynik to: | *1*5! |
| | |
2. Oblicz, ile liczb naturalnych można utworzyć za pomocą różnych cyfr ze zbioru A = {2, 3, 4,
5} oraz ile jest takich liczb mniejszych od 3400.
Moja odpowiedź:
Liczby należy podzielić na jednocyfrowe, dwucyfrowe, trzycyfrowe oraz czterocyfrowe:
4 + 4*3 + 4*3*2 + 4*3*2*1 = 64
Z kolei aby dostać liczby mniejsze od 3400, które tworzą różne cyfry ze zbioru A, to musimy
sumować liczby jednocyfrowe, dwucyfrowe, trzycyfrowe oraz liczby czterocyfrowe, które
rozpoczynają się od liczby 2 lub mają na początku 32..:
4 + 4*3 + 4*3*2 + 1*3*2*1 + 1*1*2*1 = 48
3. Młoda dama ma 3 kolory lakieru do paznokci. Oblicz, na ile sposobów może pomalować paznokcie
(jeden paznokieć może być pomalowany na jeden kolor), jeśli na jednej ręce mogą być najwyżej
dwa kolory.
Moja odpowiedź:
Musimy rozważyć kilka przypadków:
1) obie dłonie pomalowane jednym kolorem:
3 * 3 = 9
2) jedna z dłoni pomalowana jednym kolorem, a druga dłoń pomalowana dwoma kolorami:
3) obie dłonie pomalowane na dwa kolory:
4. Oblicz, na ile sposobów dwudziestu pasażerów (których nie rozróżniamy) może opuścić autobus
zatrzymujący się na ośmiu przystankach.
Moja odpowiedź:
Można to utożsamić z rozwiązaniem równania x
1 + x
2 + x
3 + x
4 + x
5 + x
6 + x
7 + x
8 = 20,
gdzie x
i to i−ty przystanek. Tak więc mamy 20 liczb (pasażerów) i 8 zmiennych (przystanków),
więc musimy wstawić 7 przegródek pomiędzy 20 liczb. Wobec tego mamy:
kombinator: Aa, fakt, zapomniałem, że w symbolu powinno być u dołu 7

A co do 3. to zaraz sobie to przeanalizuję. Dziękuję wam