sprawdzenie kombinatoryka
Patłyk2703: Młoda dama ma 3 kolory lakieru do paznokci. Oblicz, na ile sposobów może pomalować
paznokcie u rąk (jeden paznokieć maluje tylko jednym kolorem), jeśli na jednej ręce nie mogą
być więcej niż dwa kolory.
No to wg mnie:
1) na każdej ręce są pomalowane wszystkie 3 tym samym kolorem
wtedy mamy 3*3=9 kombinacji
2)na dwóch rękach mamy sytuację
K K x czyli ten sam kolor (K), drugi palec też ten sam kolor (K) i trzeci palec inny kolor
wtedy mamy ilość 3!*3! = 36
3)na dwóch rękach mamy sytuację
K x K (wg schematu wyżej)
i tyle samo mamy kombinacji, tj 36
4) na obu kombinacja:
K K x
i tu również jest 36
5)kombinacja jedna ręka wszystkie palce tym samym a druga ręka K K x, x K K, K x K
czyli wtedy mamy:
2*3*3! dla każdej z kombinacji powyżej, czyli wtedy jest w całości dla tego wariantu
3*2*3*3!=36*3=108
6)kombinacja
dowolne kombinacje K K x , x K K , K x K między sobą, za wyjątkiem takiej samej na obu rękach
wtedy mamy 3*2 możliwości wyboru kombinacji
3*2*2 bo może być schemat 1 na ręce prawej i schemat 2 na lewej, oraz lustrzanie 2 na prawej 1
na lewej
no i teraz
3*2*2*3!*3! czyli 36*12=432
razem
9+36+36+36+108+432=657
w notatkach z zajęć mam 8649
pytanie, co robię nie tak?
3 lut 17:34
PW: Zacytuję:
No to wg mnie:
1) na każdej ręce są pomalowane wszystkie 3 tym samym kolorem
wtedy mamy 3*3=9 kombinacji.
Ciężko zrozumieć co piszesz. Odnoszę wraźenie, źe ta kobieta ma trzy palce u jednej ręki.
3 lut 17:42
Patłyk2703: O Boże, sorry, nie było tematu. Naprawdę tak założyłem

. Coś się dzieje niedobrego to już
drugi taki fail dzisiaj. Zaraz pomyślę jak zrobić dla 5 palców i napiszę tutaj. Dzięki za
sprostowanie.
3 lut 17:47
Mila:

1) L − 1kolor
P− 1kolor
2) L − 2 kolory
P− 2 kolory
pomalowane palce na jednej ręce (każdy z 2 kolorów wykorzystany):
f: {p
1,p
2,p
3,p
4,p
5,p
6}→{k
1,k
2,k
3} suriekcja
2
5−2=30
3) L− 1 kolor, P− 2 kolory
4) L−2 kolory, P− 1 kolor
270
========
9+8100+2*270=8649
3 lut 18:10
Patłyk2703: Dziękuję moja Mila
3 lut 18:21
Pytający:
Albo tak:
3
5 // dowolne pomalowanie jednej ręki
| | | |
// pomalowanie 3 palców na jeden kolor i po 1 palcu na pozostałe kolory |
| |
| | | |
// pomalowanie 1 palca na jeden kolor i po 2 palce na pozostałe kolory |
| |
3 lut 18:32