Rachunek prawdopodobieństwa
zosia: W koszyku było 15 jabłek, w tym dokładnie 3 antonówki. Po kilku dniach usunięto z niego dwa
zepsute jabłka. Następnie losowo wybrano jedno jabłko z pozostałych. Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że wybrano antonówkę?
A 15
B 1165
C 16
D 748
Nie potrafię sobie poradzić z tym zadaniem. Nie umiem go zrozumieć. Próbowałam to ogarnąć na
drzewku, ale na dobrą sprawę nic mi nie pasowało. Bardzo proszę, żeby mi ktoś to spróbował
wytłumaczyć właśnie na drzewku.
8 gru 17:13
8 gru 17:23
zosia: ale nie potrafię tego rozrysować sobie na drzewku
8 gru 17:24
zosia: bardzo proszę o pomoc
8 gru 21:29
8 gru 21:56
a7: | | | |
w mianownikach powinno być | |
| | |
8 gru 21:57
a7: P(A)=7/65
8 gru 22:28
8 gru 22:58
a7:

P(A)=P(A/A1)*P(A
1) + P(A/A
2)*P(A
2)+P(A/A
3)*P(A
3)=
22/35* 3/13 +12/35 * 2/13 + 1/35 *1/13= 1/5
8 gru 23:26