w graniastoslupie prawidlowymtrojkatnym przekatna sciany bocznej jest nachylona
Renata:
8 gru 15:16
ICSP: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej jest nachylona do krawędzi
bocznej pod katem 45 stopni. przekątna ściany bocznej wynosi 12 oblicz objętość tego
graniastosłupa
8 gru 15:28
a7:

kątα jest równy 45
o, więc mamy trójkąt równoramienny ABB
1 więc przekątna równa a
√2
| | 12 | | 12√2 | |
czyli a=H=6√2, gdyż przekątna AB1=a√2=12 to a= |
| = |
| =6√2 |
| | 2√2 | | √2√2 | |
| | a2√3 | |
V=PPODSTAWY*H= |
| *a=216√6 |
| | 4 | |
8 gru 15:39
a7: drobny chochlik
| | (6√2)2*√3 | | 36*2*√3 | |
V= |
| *6√2= |
| *6√2=9*2*6*√2*√3=108√6 |
| | 4 | | 4 | |
8 gru 15:45
ite:
Czy to początek świątecznego zwyczaju, w którym ci, którzy poświęcają czas na rozwiązywanie,
bardziej dbają o poprawną (jakąkolwiek ?) treść niż ci, którzy z tych rozwiązań korzystają ?
8 gru 15:49
a7: no właśnie, to faktycznie chyba lekkie przegięcie z obu stron, nie wiem z czyjej "gorsze".
8 gru 16:00
Renata: PRZEKATNA PROSTOPADLOSCIANU ma dlugosc 6 pierwiastek z 3 jest nachylona do plaszczyzny podstawy
pod katem 30 stopni oblicz objetosc tego prostopadloscianuwiedzac ze jedno z krawedzi jego
podstawy ma dlugosc 6 cm
8 gru 16:25
a7:
| | 1 | | 1 | | H | |
sinα=sin30o= |
| |
| = |
| czyli H=3√3 z tw. Pitagorasa d=9 |
| | 2 | | 2 | | 6√3 | |
np. z tw. Pitagorasa liczymy drugą krawędź BC i wynosi ona
√92−62=
√45=3
√5
V=P
PODSTAWY*H=6*3
√5*3
√3=.....
8 gru 17:25
Ola: A jak by to rozpisać w szczegółowo ?
9 gru 18:32
9 gru 19:10