proszę o rozwiązanie
anna: | | a−1 | |
wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których równanie sinxcosx = |
| |
| | 2a+2 | |
nie ma rozwiązania
mój wynik to a ∊ (−
∞ ; −1) ∪ (−1;0 )
| | 1 | |
natomiast koleżanka ma wynik a ∊ ( −1; |
| ) |
| | 3 | |
wynik ten otrzymała podnosząc obie strony do kwadratu
pisałam już to zadanie tutaj ale nie mogę tego znaleźć
dlatego jeszcze raz piszę treść tego zadania i proszę o rozwiązanie
8 gru 13:35
ICSP: Równanie ma rozwiązanie gdy
(2a − 2 − 2a − 2)(2a − 2 + 2a + 2) ≤ 0
a ≥ 0
8 gru 13:39
8 gru 13:40
Jerzy:
Pomnóż obustronnie prze 2, a 2sinxcosx = sinn2x. Teraz jaśniej ?
8 gru 13:40
ICSP: Zatem rozwiązania nie będzie gdy
a < 0 i a ≠ −1
8 gru 13:40
ICSP: Koleżance przekaż, że podnoszenie do kwadratu w przypadku równań nie jest równoważne.
równanie
sinx = 1
oraz
sinx = −1
mają różne rozwiązania, ale po podnoszeniu do kwadratu dostaje sie :
sin2x = 1
oraz
sin2x = 1
które to już równania mają takie same rozwiązania.
8 gru 13:43
anna: dziękuję bardzo
8 gru 14:21
anna: ale ponawiam pytanie
czy moje rozwiązanie jest prawidłowe
tzn a ∊(−∞ ; −1} ∪ ( −1; 0)
8 gru 14:33
a7: @anna ICSP już napisał 13:40 a<0 i a≠−1 czyli a∊(−∞,−1)∪(−1,0) czyli
a∊(−∞,0)\{−1}
8 gru 14:46
anna: jeszcze raz dziękuję
8 gru 15:37