funkcje trygonometryczne, parametr
Kubuś: | | a−1 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których równanie sinx cosx = |
| |
| | 2a+2 | |
Głównie chodzi mi o przekształcenie z wartością funkcji, bo nie wiem jak to zamienić.
Z góry dzięki
6 paź 21:30
AcidRock: Możesz pomnożyć równanie obustronnie przez 2, a następnie skorzystać ze wzoru na sinus
podwojonego kąta.
6 paź 21:36
Kubuś: Tyle wiem, ale potem mam sin2x i co dalej z tym? Jaki zbiór wartosci?
6 paź 21:38
Kubuś:
6 paź 21:38
AcidRock: Najpierw musisz dać pełną treść zadania, bo nie wiem, jakich parametrów a szukasz.
6 paź 21:39
5-latek: no to jesli tyle wiesz to dlaczego tego nie zrobisz tylko sie wymadrzasz
6 paź 21:42
Kubuś: Przepraszam miało być, dla których równanie... Nie ma rozwiązania
6 paź 21:42
AcidRock: Przypomnij sobie, z jakiego przedziału wartości przyjmuje funkcja sinus.
6 paź 21:44
Kubuś: Sam sinus x od −1 do 1 ale sin 2x?
6 paź 21:45
AcidRock: A jeśli byś napisał, że 2x = α, otrzymałbyś sinα. Jaki zbiór wartości ma sinα?

Funkcja sinus zawsze przyjmuje wartości z przedziału [−1, 1]. Podwojony kąt sprawia tylko tyle,
że wykres sinusoidy 'zacieśnia się'.
6 paź 21:48
Kubuś: No tak... Dzięki
6 paź 21:53
AcidRock: Mam nadzieję, że teraz już sobie poradzisz, na zdrowie.
6 paź 21:53
Kubuś: Tak, już zrobiłem całość, zgadza się z odpowiedzia. Jakieś takie zaćmienie...
6 paź 21:56
Kubuś: Przesadzę jak zadam jeszcze jedno zadanie tutaj? Ale też mi spędza sen z powiek. Te które
umiałem to zrobiłem, ale cóż − reszty niebardzo.
6 paź 22:00
Kubuś: Zaryzykuję, bo wolałbym to zrozumieć:
W ostroslupie prawidłowym trójkatnym długość krawędzi podstawy jest rowna 8, a długość krawędzi
bocznej 6 . Oblicz sin a * cos b, gdzie a jest miarą kąta między ścianami, a b miarą kąta
między ścianą boczną i podstawa ostroslupa.
6 paź 22:03
Kubuś: Napewno macie jakiś pomysł i wiecie jak to zrobić, więc proszę − wytłumaczcie jeszcze to jedno
zadanie
6 paź 22:13
Kubuś: Baaaardzo proszę, no niech ktoś poda pomocną dłoń tonącemu
6 paź 22:24
6 paź 22:30
Kubuś: Tak − trójkąt rownoboczny, co nie zmienia faktu, że dalej nie wiem jak to ugryzc.
6 paź 22:39
Kubuś: I nie ma tam zaznaczonego kąta mmiędzy ścianami, a pierwszy raz się z nim spotykam w zadaniach.
6 paź 22:41
Mila:

1)
β−kąt między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy
W ΔSOD:
WΔSDB:
h
12+4
2=6
2
h
1=
√36−16
h
1=
√20=2
√5
[N===============]]
6 paź 22:44
Kubuś: A gdzie jest kąt między ścianami i jak go obliczyć?
6 paź 22:55
Mila:

α− kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi
AE⊥SB
CE⊥SB
| | 1 | | 1 | |
PΔABS=PΔCAS= |
| *a*h1= |
| *8*2√5=8√5 |
| | 2 | | 2 | |
AE=x
| | 1 | | 1 | |
PΔABS== |
| *b*|AE|= |
| *6*x |
| | 2 | | 2 | |
3x=8
√5
W ΔACE z tw. cosinusów
a
2=x
2+x
2−2*x*x *cosα
a
2=2x
2*(1−cosα)
1−cosα=0,9
cosα=0,1
dokończ, przelicz wszystko jeszcze raz.
6 paź 23:03
Mila:
Jakoś Ci się przestało śpieszyć.
6 paź 23:30
5-latek: To
Milu 
ja podziekuje
Od jutra zaczynam powtarzac wlasnosci funkcji
7 paź 01:07