Wyznacz najwiekszą i najmniejszą wartosć funkcji f w przedziale <-2; 3>
jakzdacmature: witam, mam zagwostkę z pewnym banalnym zadaniem. sądzę, że w kluczu może być błąd
Wykres funkcji f(x)= x3 −3x2 + bx + c przechodzi przez punkt P=(2,5). Współczynnik kierunkowy
stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P jest równy 4.
otrzymujemy pochodną f'(x)= 3x2− 6x + b; a= f'(x0), z czego wynika:
4= 3* 4− 6*2+ b, więc b=4. w odpowiedzi niestety b= −9
gdzie popełniam błąd?..
8 gru 00:57
Szkolniak: Błąd w odpowiedzi
8 gru 01:10
8 gru 01:58
jakzdacmature: dziękuję bardzo
8 gru 18:10