pochodna
ola: Wykres funkcji f(x)=x3−3x2+bx+c przechodzi przez punkt P=(2,5). Współczynnik kierunkowy
stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P jest równy 4. Wyznacz największą i najmniejszą
wartość funkcji f w przedziale <−2,3>. Proszę o pomoc.
17 mar 10:52
J:
f(2) = 5
f'(2) = 4 i z układu równań oblicz : b i c
17 mar 10:53
ola: tak liczyłam, wychodzi: b=4 i c=1. w odpowiedzi jest b=−9 i c=27
17 mar 10:57
J:
potem sprawdź, czy w podanym przedziale funkcja posiada ekstremum,
jeśli tak , to liczysz:
f(−2)
f(3)
f(x0)
jeśli nie ma , to tylko : f(−2) oraz f(3)
17 mar 10:59
J:
pokaż obliczenia
17 mar 11:00
ola: nie posiada, fnajm=f(−2) i fnajw=f(3). Widocznie jest błąd w odp.
17 mar 11:02
ola: f'(x)=3x2−6x+b
f'(2)=b=4
f(2)=2b+c−4=c+4=5 ⇒ c=1
17 mar 11:04
ola: wtedy f'(x)=3x2−6x+4
Δ<0
funkcja f jest rosnąca
fnajm=f(−2)=−27
fnajw=f(3)=13
17 mar 11:05
J:
OK .. musi być bład w odpowiedzi
17 mar 11:08
Janek191:

f(x) = x
3 − 3 x
2 + b x + c
P = ( 2, 5)
więc
2
3 − 3*2
2 + 2 b + c = 5
8 − 12 + 2b + c = 5
2b + c = 9
c = 9 − 2b
======================
f(x) = x
3 − 3 x
2 + b x − 2 b + 9
zatem
f' (x) = 3 x
2 − 6 x + b
f'( 2) = 3*2
2 − 6*2 + b = 4
12 − 12 + b = 4
b = 4
=====
c = 1
======
f(x) = x
3 − 3 x
2 + 4 x + 1 < − 2 , 3 >
====================
f'(x) = 3 x
2 − 6 x + 4 = 0 > 0 , bo a = 3 > 0 i Δ < 0
Funkcja f rośnie w < − 2 , 3 >
zatem
y
min = f(−2) = − 27
y
max = f( 3) = 13
17 mar 11:12
J:
tak obliczyła
ola ... i brawo
17 mar 11:15
ola: dziękuję za sprawdzenie, zadanie jest z nowej kiełbasy, gdzie często pojawiają się błędy w odp.
17 mar 11:35