Geometria
Kuba152:

Mamy trójkąt prostokątny równoramienny którego przeciwprostokątna jest podzielona w stosunku
2:1.
Oblicz x
Mógłby ktoś udzielić jakiejś rady co dalej mam zrobić ?
7 gru 18:23
a7: trójkąt jest równoramienny kąty przy podstawie są sobie równe
7 gru 18:33
a7: jeśli 75−x=45 to x=30
7 gru 18:33
a7: nie źle
7 gru 18:42
Kuba152:

Może trochę źle zrobiłem poprzedni rysunek....
Wiemy że trójkąt jest prostokątny, równoramienny i mamy obliczyć kąt DEC
7 gru 18:47
a7:

a jak wyznaczyłeś te katy, które wynoszą np 75 stopni?
7 gru 19:03
Kuba152: ta przeciwprostokątna jest podzielona ( punkt D ) w stosunku 2 :1
Więc ten ABD ma 60 a DBC dolny 30
później WIEMY , że odcinek AC pada pod kątem prostym na BD
I później mamy że EAD ma 15 wiec EDA ma 75
*Mogłem to zapisać powyżej że wiemy o tym kącie prostym przy BEA
7 gru 19:11
Kuba152: W drugim wersie powinno być:
Odcinek AE pada pod kątem prostym na BD
7 gru 19:13
a@b:
Kuba nie improwizuj!
Napisz oryginalną treść zadania!
Rysunek sami wykonamy
7 gru 19:13
Kuba152: W trójkącie prostokątnym ABC kąt BAC jest prosty. Punkt D należy do boku BC, przy czym BD=2CD.
Z punktu B prowadzimy prosta prostopadłą do prostej AD, punkt E jest punktem przecięcia tych
dwóch prostych.
Wyznacz miarę kąta CED.
7 gru 19:24
Kuba152: Pomoże ktoś ?
7 gru 20:22
ite: 19:24 czyli trójkąt ΔABC nie jest równoramienny ?
7 gru 20:56
Kuba152: przepraszam pomyłka
tak, jest równoramienny
7 gru 20:58
8 gru 12:13