Geometria
Kuba152: W trójkącie prostokątnym ABC kąt BAC jest prosty. Punkt D należy do boku BC, przy czym BD=2CD.
Z punktu B prowadzimy prosta prostopadłą do prostej AD, punkt E jest punktem przecięcia tych
dwóch prostych.
Wyznacz miarę kąta CED.
7 gru 20:23
Kuba152: przepraszam pomyłka
ABC jest równoramienny
7 gru 20:58
a@b:
@Kuba
Masz wyznaczyć miarę kąta CED? czy tangens kąta CED ?
7 gru 22:27
Mila:
Kuba coś modyfikuje z treścią. To jest zadanie konkursowe.
7 gru 22:42
a@b:

Analitycznie:
A(0,3a) , B(−2a,0), C(4a,0) D(0,0)
Szukany kąt
α −− kąt między prostymi AE i EC
| | 1 | |
prosta AE: y=3x prosta BE : y=− |
| (x+2a) |
| | 3 | |
Rozwiązując układ równań danych prostymi AE i BE
otrzymamy współrzędne punktu
E( −a/5, −3a/5)
gdzie a
1 −− współczynnik kierunkowy prostej AE ⇒ a
1=3
a
2 −− współczynnik kierunkowy prostej EC
| | |3−17| | |
zatem tgα= |
| ⇒ tgα= 2 |
| | |1+37| | |
to
α≈63o
8 gru 00:18
a@b:
Ech .. źle przeczytałam treść

miało być : BD=2CD
8 gru 00:27
a@b:
Popraw dane na rysunku
i obliczenia analogicznie jak wyżej
Odp: α= 45o
8 gru 00:32
a7:

na podstawie postu a@b
A(a,3a) B(4a,0) C(−2a,0) D(0,0)
prosta AD: y=3x
prosta BE:y=−1/3x+2a
prosta EC: a
2=9/13

tgα=U{|3−9/13|}{1+3*9/13)=3/4 α≈37
o
8 gru 01:33
8 gru 01:39
8 gru 01:40
a@b:
Możesz dokończyć ......bo mnie już się nie chce liczyć
8 gru 01:41
a7: ale nie rozumiem czemu BE:y=−1/3(x−4a)
8 gru 01:45
a@b:
Bez straty ogólności można pominąć "a"
B(4,0)
to BE ⊥AD
jasne?
8 gru 01:50
a@b:

Czemu nie rysujesz takiego układu?
8 gru 01:53
a7: niestety nie, no ale trudno
8 gru 01:53
a7: 01:53 bo nie umiem, nie wiem jak
8 gru 01:54
a@b:

tylko taki "pokręcony"
8 gru 01:54
a7: zawsze mi wychodzi jakiś inny nie wiem jak to zrobić, zeby taki wychodził
8 gru 01:54
a7:

8 gru 01:55
a@b:
To łatwe ... naucz się (dasz radę

Rozciągaj kratki tak by były kwadracikami
8 gru 01:55
a7: o już się udało

dzięki
8 gru 01:55
a@b:
8 gru 01:56
a@b:
Prosta przechodząca przez punkt B(x
o,y
o) o danym współczynniku kierunkowym "a"
ma równanie:
y= a(x−xo)+yo
w tym zadaniu:
a= −1/3 B(4,0)
8 gru 01:59
a7: no dobra, ale czemu BE y= −1/3 (x−xB) co to za wzór? nie znam
8 gru 02:00
a7: no tak teraz mnie oświeciło
8 gru 02:00
a7: dzięki
8 gru 02:00
a@b:
Napisałam wyżej
8 gru 02:00
a@b:
Dobranoc
8 gru 02:03
8 gru 02:05
a7: dzięki dobranoc, też już idę
8 gru 02:25
a7:

punkty A(a,3a) B(4a,0) C(−2a,0) D(0,0)
prosta AD: y=3x
| | | |
tgα= |
| =1 czyli α=45o |
| | 1+3*12 | |
8 gru 12:09
a@b:
No i pięknie

( nawet i rysunek
8 gru 12:55
a7:
8 gru 14:02
Mila:
1)Rozwiązałam, podobnie jak Wy, z tym, że wierzchołek A umieściłam w punkcie (0,0)
2) Rozwiązałam też inaczej, ale trochę rachunków, chociaż nic trudnego.
( Jeżeli A7 chce zobaczyć, to wyślę rozwiązanie)
3) To jest zadanie konkursowe i musi być inny sposób.
Chciałabym , aby Kuba napisał z jakiego to poziomu jest konkurs.
8 gru 17:33
a7: ja chętnie bym zobaczyła
8 gru 17:37
Mila:

1)
|BC|=3a
√2
x=a
√2
2x=2a
√2
|AD|
2=(3a)
2+(2a
√2)
2−2*3a*2a *
√2 cos 45
o
|AD|
2=5a
2, [N[|AD|=a
√5
2)
| | 1 | | 1 | |
PADB= |
| |AD|*h⇔ |
| |AD|*h=3a2 |
| | 2 | | 2 | |
=======
3) W ΔBED:
| | 4a2 | |
Z tw. Pitagorasa: |ED|2= |
| |
| | 5 | |
W ΔCEB:
| | 18a2 | |
|CE|2=h2+|BC|2−2h*|BC|*cosβ⇔|CE|2= |
| |
| | 5 | |
4) W CED:
x
2=|CE|
2+|ED|
2−2|CE|*|ED|*cosα
| | 18a2 | | 4a2 | | 3a√10 | | 2a | |
(a√2)2= |
| + |
| −2* |
| * |
| *cosα |
| | 5 | | 5 | | 5 | | √5 | |
| | 22a2 | | 12√2 | |
2a2= |
| − |
| *a2cosα |
| | 5 | | 5 | |
α=45
o
=====
8 gru 17:43
8 gru 17:50
a7: wow
8 gru 17:51
Mila:
9 gru 18:39
9 gru 19:32
a7: @Kuba152 Mila pisała, żebyś napisał z jakiego to konkursu z jakiego poziomu itp.
9 gru 19:41
Kuba152:
XVIII Warmińsko−Mazurskie Zawody Matematyczne
Eliminacje − cykl grudzień
Poziom: szkoły ponadpodstawowe
9 gru 21:28