funkcja wykładnicza
Adam: Hej mam parę zadań do rozwiązania proszę o dobre rozpisanie kroków obliczeń

Z góry przepraszam za błędne formatowanie zadań.
1. Zabiorem wartości funkcji f(x) = 3
x+2 − 4 jest zbiór:
A. R
B. <−2, +
∞)
C. (−4, +
∞)
D. (0, +
∞)
2. Zapisz wzór funkcji g(x), której wykres otrzymujemy po przesunięciu wykresu funkcji f(x) o
podany wektor.
a) f(x) = 5
x [3,0]
c) f(x) = 3
x+2−8 [−6,5]
3. Naszkicuj wykres funkcji f(x) = 2
x−3 − 3/2 przesuwając wykres funkcji g(x) = 2
x o
odpowiedni wektor i zapisz jej własności
| | | |
6. Naszkicuj wykres funkcji f(x) = 3x − 1 i g(x) = | x−2. Odczytaj z wykresu, dla |
| | |
jakich argumentów f(x) ≥ g(x).
7. Zapisz wzór funkcji g(x), która otrzymamy po przekształceniu funkcji f(x) = 5
x+2 − 6 w
symetrii względem:
a) osi x,
b) osi y,
c) początku układu współrzędnych
7 gru 17:37
a7: najpierw zajrzyj tu
187 oraz tu
2350 popatrz na analogiczne zadania i jak dalej będziesz miał problem to
daj znać
7 gru 17:45
Handlarz: Jeśli chodzi o rysowanie funkcji to nie ma problemu lecz podobno z tego co mi mówiono z zadania
3 i 6 ma wyjść parabola a ja kompletnie nie wiem
jakich liczb użyć żeby y nie wyszedł poza kartkę.
7 gru 18:15
Mila:

3)
g(x)=2x
| | 3 | |
aby otrzymać wykres f(x) należy przesunąć wykres funkcji g(x) o wektor [a,b]=[3,− |
| ] |
| | 2 | |
| | 3 | |
( 3 jednostki w prawo i |
| jednostki w dół0 |
| | 2 | |
Własności widzisz?
1)
D=R,
Zbiór wartości:
==============
| | 3 | |
f(x)=2x−3− |
| − funkcja rosnąca |
| | 2 | |
2) miejsce zerowe :
(x−3)log
2(2)=log
2(3/2)
x−3=log
2(3)−log
2(2)
x=log
2(3)+2≈3.6
odczytaj przybliżenie z wykresu
3) wartości dodatnie
f(x)>0 dla x>log
2(3)+2
wartości ujemne:
f(x)<0 dla x<log
2(3)+2
7 gru 23:14
janek191:

z.1
f(x) = 3
x + 2 − 4
g(x) = 3
x więc ZWg = ( 0, +
∞)
Przesuwamy wykres funkcji g o wektor [ − 2, − 4] i otrzymujemy wykres funkcji f, zatem
ZWf = ( − 4 , +
∞)
Patrz też na rysunek.
8 gru 09:26
janek191:

1) g(x) = −( 5
x+2 − 6) = − 5
x+2 + 6
2) h(x) = 5
− x +2 − 6
3) − y =5
− x + 2 − 6
czyli
k(x) = y = − 5
−x + 2 + 6
8 gru 09:36
Handlarz: Mam jeszcze klika pytań do zadania 3 i 6
W zadaniu 3 za literę x mam podstawić własną liczbę obliczyć z wzoru i potem tą samą liczbę z
działania f(x) podstawić do g(x) aby wyznaczyć punkt przesunięcia?
Analogicznie w zadaniu 6 tylko to mają być osobne wykresu?
Jakich najlepiej liczb używać aby wykres nie wyszedł poza kartkę? oraz aby się nie namęczyć
8 gru 17:47