Funkcja wymierna - ilość rozwiązań
Patryk: Witam,
Robiłem zadanie z funkcji wymierne, troche długie i nie rozumiem jednej rzeczy. Znalazłem
rozwiązanie w internecie, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd wziął się w podpunkcie e)
warunek x1 * x2 = 0? Bo to, że m=−3/2 to wiem że musimy to sprawdzić bo tylko ta wartość m
została nam do sprawdzenia, ale dlaczego w tym samym punkcie jest ten warunek x1*x2=0? Nie
można było by zrobic innego warunku np. że x1*x2 = 0 i x1+x2 > 0?
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=24&t=81495
7 gru 16:37
7 gru 17:35
a7: moim zdaniem tam jest błąd gdyż rożwiązanie gdy jedno z pierwiastków jest równe zero nie
powinno być brane pod uwagę, gdyż rozwiązania mają być dodatnie a zero nie jest przecież
liczbą dodatnią.
7 gru 17:37
b.: rozwiązania nie mają być dodatnie, interesuje nas liczba dodatnich rozwiązań
w przypadku m=−3/2 są dwa rozwiązania, zero i jedno dodatnie (bo x1+x2>0)
7 gru 19:55