Równości wymierne, Kiełbasa 396
mulig: Sporządź wykres funkcji g: m −> g(m), gdzie g(m) jest liczbą dodatnich pierwiastków równania
w zależności od wartości parametru m
Basia:

x≠3
mx(x−3) = 2x−2m−3
mx
2 − 3mx −2x +2m+3=0
mx
2−(3m+2)x+(2m+3)=0
1.
m=0
mamy równanie liniowe
−2x+3=0
2x=3
czyli
jedno rozwiązanie czyli
g(0)=1
2. m≠0
Δ=(3m+2)
2−4*m*(2m+3)
Δ=9m
2+12m+4−8m
2−12m = 9m
2+4
9m
2+4 >0 dla każdego m
czyli dla każdego m≠0 masz dwa rozwiązania czyli dla
m≠0 g(m)=2
Mila:
1)
x≠3
mx*(x−3)=2x−2m−3
mx
2−3mx−2x+2m+3=0
mx
2+x*(−3m−2)+2m+3=0
2)m=0
wtedy mamy sytuację:
| | 2x−3 | | 3 | |
0*x= |
| ⇔2x−3=0 , x= |
| >0 |
| | x−3 | | 2 | |
dla m=0 istnieje jedno rozwiązanie i jest dodatnie
g(0)=1
3) m≠0 mamy równanie kwadratowe
Δ=m
2+4 >0 i m≠0 niezależnie od wyboru m Δ jest dodatnia.⇔
istnieją dwa różne rozwiązania dla m∊R−{0} i jeszcze
4) należy sprawdzić jaką wartość ma m , gdy x=3
m*9+3*(−3m−2)+2m+3=0
| | 3 | |
sprawdzamy jakie jest drugie rozwiązanie równania kwadratowego dla m= |
| |
| | 2 | |
x=1 >0 zatem∊D lub x=3∉D
g(1.5)=1
==================
rozwiązania mają być dodatnie:
4.1
x
1*x
2>0 i x
1+x
2>0
lub
x
1*x
2<0 jeden dodatni a drugi ujemny.
==============
spróbuj dokończyć, będę około 20.