Pomocy
Karol: Witam potrzebna pomoc......
Zapisz wzór funkcji w postaci kanoniczne. Naszkicuj parasole będącą wykresem funkcji.
a) y= x2 + 8x +15
b) y= −x2 + 4x −6
c) y= 12 + 2x+ 2
5 gru 23:20
5 gru 23:23
Karol: W a) mi wyszło y= (x+4)2 − 1
W b) y= −x2 +4x −6
W c) y= 12 (x+2)2
5 gru 23:23
Karol: Mam problem z narysowaniem paraboli
5 gru 23:25
5 gru 23:28
a7:

a) y=x
2+8x+15
Δ=64−60
√Δ=2
| | −8−2 | | −8+2 | |
x1= |
| =−5 x2= |
| =−3 |
| | 2 | | 2 | |
x
w=p=−4 y
w=q=−1
dla x=−2 y=3 dla x=−6 y=3
6 gru 00:01
a@b:

1/ y=x
2+8x+16 −1 = (x+4)
2−1 W(−4,−1)
6 gru 00:19
a@b:

2/ y= −(x
2−4x+4)−2 = −(x−2)
2−2 W(2,−2)
6 gru 00:21
a@b:
| | 1 | | 1 | |
3/y= |
| (x2+4x+4) = |
| (x+2)2 W(−2,0) |
| | 2 | | 2 | |
6 gru 00:26