Oblicz długość boku BC oraz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC
Kamila: Oblicz długość boku BC oraz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC jesli wiadomo
ze
kątCAB = 30stopni kątABC = 45stopni odcinekAC = 4
5 gru 20:40
Kamila: bb
5 gru 20:46
5 gru 20:51
a7:

r=2
√2 z tw. Pitagorasa dla ΔAOC (∡AOC jest prosty gdyż jest to kąt srodkowy oparty na tym
samym łuku co kąt ABC=45
o)
|BC|=2
√2 z tw. cosinusów dlaΔCOB (kątCOB=60
o gdyż jest to kąt środkowy oparty na tym
samym łuku co kąt wpisanyCAB=30
o)
5 gru 21:01
a7: PS. BC=2√2 nawet bez tw. cosinusów skoro COB=60o to mamy trójkąt równoboczny
(równoramienny−równoboczny) więc CB=r=2√2
5 gru 21:03