Oblicz długość boku BC oraz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
magik123: Oblicz długość boku BC oraz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie ABC, jeśli
wiadomo że
kątCAB = 30stopni kątABC = 45stopni oraz odcinekAC = 4
4 gru 20:32
a7:

2p3=2
√3 2p2=2
√2
| | h | |
sin 30= |
| 1/2=h/4 czyli h=2 |
| | 4 | |
| | √2 | |
sin 45= |
| h/|CB|=√2/2 czyli |CB|=2√2 |
| | 2 | |
|AD|= 2
√3 (z tw Pitagorasa dla ΔACD) DB=2 (z tw. Pitagorasa dla Δ BCD)
|AB|=2
√3+2=2(1+
√3)
http://www.math.edu.pl/forum/temat,liceum,5518,0
R=a/sinα R=2
√2/(1/2)=4
√2
4 gru 20:43
a@b:
R=......................
dokończ
4 gru 20:44
a7:
PS. tu mi się wkleił link z innego wątku , sorki
4 gru 23:02
a@b:
4 gru 23:03
a7:
4 gru 23:03