Prawdopodobienstwo
Technik: Oblicz prawdopodobieństwo tego, ze w trzech rzutach symetryczną kostka szczescienna, suma
kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3
Widziałem metodę na wypisywanie tych wszystkich rozwiązań, tylko interesuje mnie jakieś
bardziej uniwersalne podejście do tego typu zadań? Jak w ogóle zacząć? Wypisywałem chwile te
liczby i nie znalazłem zależności która mowila by czy liczby parzyste spełniają warunek czy
nieparzyste...
5 gru 20:19
Blee:
wyrzucona liczba może przy dzieleniu przez 3 dawać:
a) resztę 1
b) resztę 2
c) resztę 0
jeżeli n = 3k+1 to n2 = 3(3k2 + 2k) + 1 <−−− reszta 1
jeżeli n = 3k+2 to n2 = 3(3k2 + 6k + 3) + 1 <−−− reszta 1
jeżeli n = 3k to n2 = 3(3k2) <−−− reszta 0
czyli mamy takie możliwości:
I. wyrzuciliśmy 3 razy wielokrotność liczby 3 (czyli 3 lub 6 oczek)
II. wyrzuciliśmy 3 razy którąkolwiek inną liczbę oczek (1, 2 , 4, 5)
5 gru 20:22
a7: no a co jeśli wyrzuciliśmy dwa razy jedynkę oraz dwójkę przecież też jest podzielna suma
kwadratów przez 3
albo dwie dwójki i jedynka
5 gru 20:37
5 gru 21:13
Pytający:
A7 (@20:37), te przypadki są uwzględnione w drugiej możliwości (być może trochę
niefortunnie sformułowanej) podanej przez
Blee.
5 gru 21:20
a7: @
Pytający tak, wiem zorientowałam się jak przeczytałam to, co w linku i postanowiłam go
wkleić, bo może komuś to też coś rozjaśni tak jak to było w moim przypadku
5 gru 21:21
a7: oj przepraszam, nie ten kolor i nie wiem która litera odpowiada barwie ciemnobrązowej
5 gru 21:23
Tech: Super wyjaśnione dzięki wszystkim
5 gru 21:41
Pytający:
A7, nic nie szkodzi − miało być zauważone i jest. Poza tym nie ma tu takiej litery, w tej
kwestii to forum jest nieco ograniczone. Acz domyślnie polecam 'P'.
5 gru 21:46