granica
desperatos: Witam, mam do policzenia granicę lim x => 0 1−x ctg(x)2x2
5 gru 00:46
desperatos: (1 − xctg(x))/(2x2) jeśli to jest czytelniejsze
5 gru 00:47
5 gru 00:53
desperatos: Hmm, dzięki może być pomocne
5 gru 00:56
a7: wyszła mi 1/4 czy to dobry wynik?
5 gru 01:02
desperatos: Nie wychodzi 1/6
5 gru 01:04
a7: | 1−xctgx | | | | sinx−xcosx | |
| = |
| = |
| =H= |
| 2x2 | | 2x2 | | 2x2sinx | |
| cosx−(cosx−xsinx) | | −xsinx | | sinx | |
| = |
| = |
| =H= |
| 4xsinx+2x2(−cosx) | | 4xsinx−2x2cosx | | 2xcosx−4sinx | |
| −cosx | | −cosx | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 2xsinx+2x(−sinx)−4cosx | | −4cosx | | 4 | |
5 gru 01:09
a7: no nic wskazówkę masz ......
5 gru 01:10
5 gru 01:11
desperatos: Ok, dzięki. O ile to jest zwykły błąd rachunkowy to dla mnie jest to jak najbardziej
wystarczające
5 gru 01:14
a7: nie to chyba nie tylko błąd rachunkowy bo tam cosx to dąży do 1 i chyba nie można stosować w
tym momencie, w którym go zastosowałam Hospitala po raz drugi
5 gru 01:16
a7: jak będzie pochodna z (4xsinx−2x
2cosx)
5 gru 01:26
desperatos: 4sinx + 2x2 sinx mi wyszło
5 gru 01:39
a7: hmm, no nie wiem, może jutro ktoś skoryguje/poda poprawne obliczenia
5 gru 01:52
a7: ok mam
na podstawie rozwiązania z linku
| | sinx | | sin2x | |
uwagi: limx→0 |
| →1 czyli limx→0 |
| →1 |
| | x | | x2 | |
| 1−xctgx | | xctgx−1 | | | |
| = lim |
| =H=lim |
| = |
| 2x2 | | −2x2 | | −4x | |
| | sinxcosx−x | | 1 | | sinxcosx−x | |
lim |
| =lim |
| * |
| = |
| | −4sin2x | | | | −4x3 | |
| | | | cos2x−1 | | −2sin2x | | 1 | |
lim |
| =H=lim |
| =lim |
| = |
| |
| | −4x3 | | −12x2 | | −12x2 | | 6 | |
5 gru 03:29
a7: jeszcze pomyłka w ostatnim wierszu
| | −2sin2x | | 1 | |
limU{cos2x−1}{−12x2)=H=lim |
| = |
| |
| | −12*2x | | 6 | |
5 gru 03:39
desperatos: W ostatniej linijce przy De l'Hospital'u w liczniku nie powinno być cos2x − 1/2 ?
A skąd potem przejście z cos2x − 1 do −2sin2x to już kompletnie nie rozumiem.
Widzę że to jest pochodna ale dlaczego w ogóle została wzięta, i dlaczego tylko w liczniku ?
Mógłbyś to jeszcze wyjaśnić ? A tak ogólnie to super, wielkie dzięki za pomoc i zaangażowanie
5 gru 03:46
desperatos: O uprzedziłeś mnie

. Tak teraz by się zgadzało. Wow wielkie dzięki
5 gru 03:50
Mariusz:
| | sinx−xcosx | x | |
limx→0 |
|
| |
| | 2x3 | sinx | |
I jeżeli chcemy koniecznie użyć reguły Hospitala
to z tej postaci będzie lepiej i wystarczy tę regułę zastosować tylko raz
5 gru 04:02
a7: o fajno
5 gru 04:10