Granica
Godzio:
Umiałby ktoś obliczyć ?
25 gru 22:14
Rivek: | cos2x | | 1 | | x2cos2x−sin2x | | 0 | |
| − |
| = |
| =[ |
| ]= H = |
| sin2x | | x2 | | x2sin2x | | 0 | |
| | 2xcos2x−2sinxcosx−2sinxcosx | |
|
| = /grupowanie i redukcja/ = |
| | 2xsin2x+2x2sinxcox | |
| | xcos2x−2sinxcosx | |
|
| = /podwójnego kąta/ = |
| | xsin2x+x2sinxcosx | |
| | xcos2x−sin2x | | 0 | |
|
| =[ |
| ]=U{cos2x−2xsinxcosx−2 |
| | x2sin2x+12x2sin2x | | 0 | |
cos2x}{2xsin
2x+2x
2cosxsinx+xsinx−x
2cosx}
25 gru 23:12
Rivek: | | 0 | |
nacisnąłem "wyślij" przy sprawdzaniu. od [ |
| = H = |
| | 0 | |
| | cos2x−2xsinxcosx−2cos2x | | −1 | |
= |
| =" |
| "=−∞ |
| | 2xsin2x+2x2cosxsinx+xsinx−x2cosx | | 0 | |
ale czy się gdzieś nie pomyliłem...
25 gru 23:14
Godzio:
| | 2 | |
Właśnie, mi podobnie wychodziło, jednak poprawny wynik to − |
| (tak wskazuje wolfram) |
| | 3 | |
25 gru 23:46
ZKS:
| | 2 | |
Sprawdziłem i mathcadem również wynik pokazuje − |
| . |
| | 3 | |
25 gru 23:49
Godzio:
Z koleżanką liczyliśmy 3 razy szpitalem i dalej to samo
26 gru 00:21
Trivial: Trywialne granice.
26 gru 00:24
Godzio:
Bardzo
26 gru 00:25
Trivial:
| | 1 | | x2ctg2x−1 | | (xctgx+1)(xctgx−1) | |
ctg2x − |
| = |
| = |
| = |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
| | x | | xctgx−1 | |
= ( |
| *cosx+1)* |
| . |
| | sinx | | x2 | |
↖ wyrażenie to dąży do 2, gdy x→0.
| | xctgx−1 | |
Założymy, że |
| dąży do liczby rzeczywistej, dzięki czemu rozbijemy skomplikowaną |
| | x2 | |
granicę iloczynu na iloczyn prostych granic.
x→0:
| | 1 | | xctgx−1 | | | |
lim ctg2x − |
| = 2*lim |
| =H= 2*lim |
| = |
| | x2 | | x2 | | 2x | |
| | sinxcosx − x | | 1 | | sinxcosx − x | |
= lim |
| = lim |
| * |
| = |
| | xsin2x | | | | x3 | |
| | | | cos2x − 1 | | −2sin2x | |
= lim |
| =H= lim |
| =H= lim |
| = |
| | x3 | | 3x2 | | 3*2x | |
| | 2 | | sin2x | | 2 | |
= − |
| *lim |
| = − |
| . |
| | 3 | | 2x | | 3 | |
26 gru 00:37
Godzio: Dzięki, właśnie skończyłem liczyć trzeciego de l'Hospitala i nie wiem jakim cudem ale wyszło
26 gru 00:44
Trivial: Hospitalizowałeś bez opamiętania? Czasami taką metodą można się zgubić w rachunkach
26 gru 00:45
Godzio:
No właśnie wiem, ale innego sposobu nie wiedziałem

3/4 A4 mi wyszło
26 gru 00:47
Godzio:
Trivial jeszcze jedna sprawa, wiesz może czy będziesz bywał wieczorami teraz od
poniedziałku do niedzieli na forum

? będę intensywnie uczył się programowania z tej książki
i nie zaszkodzi jak jakieś zadanka sprawdzające być dawał

. Dowiedziałem się że na kolokwium
można mieć wszystkie zadania i książkę

Także to wszystko co napiszemy i to co mi napisałeś
będę wszystko drukował żeby zaliczyć. Tonę papieru przyniosę na koło
26 gru 00:53
Trivial: Jak będę to pomogę. Możesz zakładać tematy rozpaczy jak zawsze z pytaniami.
26 gru 00:56
Godzio:
Haha, "tematy rozpaczy" możliwe że taki będzie ale 29 − 30 grudnia

31 mamy wysłać mu
ostatnią listę
26 gru 00:57
Trivial: Jak możesz przynieść tonę papieru na koło to sobie poradzisz.

Dobranoc.
26 gru 01:01
Godzio:
No mam nadzieję, dobranoc
26 gru 01:02
Tyfon: A jak można zrobić to zadanie bez reguły de l'Hospitala?
16 sty 10:39
Wadar: Witam, pomoże ktoś obliczyć granice za pomocą reguły Hospitala? Oto przykład:
lim(x−>0) ( 1/sin2x − 1/x2 )
20 sty 01:26
jc: Być może łatwiej by było rozłożyć na iloczyn:
| | ctg x − 1/x | |
ctg2x − 1/x2 = |
| * (x ctg x + 1) |
| | x3 | |
Granica drugiego czynnika = 2. Pozostaje pierwszy czynnik:
x cos x − sin x = x (1 − x
2/2 + ...) − (x−x
3/6+...)=− (1/6 + 1/2) x
3 + ... = − 1/3 x
3 +
...
Dlatego granica = =2/3.
20 sty 08:22
jc: | | x + sin x | | x − sin x | | x2 | |
1/sin2 x − 1/x2 = |
| * |
| * |
| |
| | x | | x3 | | sin2x | |
granica = 2*(1/6)*1
2 = 1/6
20 sty 08:27
jc: Oj, nie 1/6 tylko 2/6=1/3.
20 sty 08:27
Wadar: jc mógłbyś to rozpisać skąd to się wzieło?
20 sty 16:07
jc: | 1 | | 1 | | x2−sin2x | |
| − |
| = |
| |
| sin2x | | x2 | | x2 sin2x | |
| | x − sin x | | x + sin x | | x | | x | |
= |
| * |
| * |
| * |
| |
| | x3 | | x | | sin x | | sin x | |
Każdy czynnik ma granicę. Granica iloczynu = iloczyn granic.
| | x−sin x | | 1−cos x | | sin x | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = 1/6, Hospital |
| | x3 | | 3x2 | | 6x | |
Pozostałe granice są łatwe. Kolejno 2, 1, 1. Iloczyn = 1/3.
20 sty 19:13
Wadar: jc; bardziej mnie interesuje skąd z granicy x2 − sin2x / x2sin2x wzięły się te czynniki np
x − sinx / x3 ?
20 sty 20:54