Wartości funkcji trygonometrycznych.
Kokosimek: 1. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrcznych, jeżeli wiadomo, że:
ctga= 2 oraz a E (180 270)
2. Uzasadnij, że dla każdego kąta a prawdziwa jest równość:
(sina+cosa)2+(sina−cosa)2=2
4 gru 20:44
a7: 2. sin2a+2sinacosa+cos2a+sin2−2sinacosa+cos2a=2sin2a+2cos2a=2(sin2a+cos2a)=2*1=2
4 gru 20:54
a@b:

III ćw
ctgα=2 , tgα=1/2
x=−2, y= −1 r=
√x2+y2=
√5
sinα=y/r=...
cosα=x/r=....
4 gru 20:58
a7: a∊ trzecia ćwiartka czyli sina<0 cos<a<0 tga>0 tga=1/ctga=1/2
w linku są tożsamości trygonometryczne
https://matematykaszkolna.pl/strona/1722.html
| | √5 | |
sin2a=tga/(tga+ctga)=1/2 : (5/2)=1/5 sina=− |
| cosa liczymy z jedynki |
| | 5 | |
trygonometrycznej pamiętając, że jest ujemny w trzeciej ćwiartce.
4 gru 21:01
salamandra: 1. ctgα = 2, przedział od 180 do 270, oznacza, że jesteśmy w ćwiartce III.
| | x | |
ctg = |
| , czyli x = −2, y= −1 |
| | y | |
r=
√(−2)2+(−1)2 =
√5
| | y | | −1 | | −√5 | |
sinα = |
| , więc |
| = |
| |
| | r | | √5 | | 5 | |
| | x | | −2 | | −2√5 | |
cos α = |
| , więc |
| = |
| |
| | r | | √5 | | 5 | |
2. (sinα+cosα)
2 + (sinα−cosα)
2 = 2
sin
2α+
2sinαcosα+cos
2α + sin
2α−
2sinαcosα + cos
2α =
=sin
2α + cos
2α + sin
2α + cos
2α = 2
L=P
4 gru 21:04
Kokosimek: Dziękuje!
4 gru 21:20