liczby zespolone
mattii: Prosiłbym o rozpwiązanietego równania
z4+z3−8iz−8i=0
3 gru 02:44
a7: https://matematykaszkolna.pl/forum/220740.html
w linku jest analogiczny przykład rozwiązany przez Milę i na jego podstawie poradzisz sobie
pewnie z dokończeniem tego
z
4+z
3−8i(z+1)=0
z
3(z+1)−8i(z+1)=0
(z+1)(z
3−8i)=0
z+1=0 lub z
3−8i=0 ⇔z
3+8i
3=0⇔(z+2i)*(z
2−2iz−4)=0
3 gru 03:59
V: jak się odgrzebuje takie wykopaliska, bo wyszukiwarki na tym forum nie uświadczysz ?
3 gru 08:11
a7: @V nie wiem co odpowiedzieć na to podchwytliwe pytanie.....
wybierz może sam odpowiedź spośród proponowanych
"Jak się odgrzebuje takie wykopaliska, bo wyszukiwarki na tym forum nie uświadczysz?"
a) zapisujesz się do "Archeo"
b) pytasz pewnego Wujka
c) dzwonisz do przyjaciela?
b') wujek ma imię na G.....
d) sorki za wątpliwe poczucie humoru, ale widzę, że sam korzystasz z archiwum
3 gru 09:46
a7: 
PS. po prostu googluję
3 gru 09:49
V: miałem na myśli wyszukiwarkę, która tu kiedys działała
wujek G. nie zawsze wyrzuca to co nam potrzeba
3 gru 21:48